GEZONDHEID

Al jaren lenzen en nu toch zo nu en dan aan de bril; het is even wennen!

Ik ben begonnen met een bril, maar al sinds mijn zeventiende ben ik overgestapt op lenzen. Een bril was toendertijd veel minder een mode accessoire dan tegenwoordig. Dus was ik als puber erg blij dat ik op lenzen mocht overstappen van mijn ouders. Inmiddels ben ik zover dat de bril weer in mijn leven terugkomt en wel als leesbril op sterkte. Het is even wennen kan ik je wel vertellen. Helemaal als je je hele leven al gewend ben aan het in en uit zetten van lenzen. En dat dat dan nu niet meer voldoende blijkt te zijn!

leesbril op sterkte

Toch nog niet helemaal over op de leesbril met sterkte

Iedereen die de overgang naar een leesbril meemaakt herkent denk ik wel mijn gevoel. Het is even wennen. Niet alleen het feit dat je weer een bril op je hoofd hebt, maar ook ‘het gezicht’. En het feit dat een leesbril op sterkte ook weer even anders draagt dan alleen de lenzen die je gewend bent te dragen. Ik moet vooral heel erg wennen aan de overgangen die je steeds ziet.

Als je maandlenzen hebt die je dagelijks draagt, of jaarlenzen, dan is het gevoel van een bril op je hoofd echt vreemd. Je kan de bril niet volledig op je neus zetten en er dan vervolgens mee ver weg kijken. Je ziet dan natuurlijk niets. Maar je wordt er ook nog eens misselijk van. Tenminste, ik wel. Op de momenten dat ik de leesbril op sterkte nodig heb ben ik dan ook continue die bril aan het op en afzetten. Opzetten als ik iets van dichtbij moet zien of doen en afzetten als een van de kinderen aan tafel tegenover me iets tegen me zegt. Heel onrustig en misselijkmakend voor mij.

Gelukkig kan ik het gebruik van de leesbril op sterkte toch soms uitstellen. Ik zal je vertellen hoe dat kan.

Overgang naar leesbril op sterkte uitstellen met specifieke lenzen

Ik heb al anderhalfjaar ofzo een leesbril op sterkte in huis. Die leesbril hangt aan ons kruidenrek. Gekke plek hoor ik je denken, maar ons kruidenrek hangt midden in de keuken en dat is voor mij op dit moment de plek waar ik het meest de leesbril nodig heb. Om ingredi├źnten op een potje of pakje te kunnen lezen bijvoorbeeld. Of om een recept goed te kunnen lezen. Niet als het hoogzomer is trouwens, want dan is het zo licht dat ik het allemaal nog goed kan zien. Maar in de winter kom ik sterkte tekort in mijn lenzen waardoor ik mijn leesbril zo nu en dan nodig had.

Door een switch in mijn maandlenzen ben ik overigens weer even van het gebruik van mijn leesbril verlost. Tenzij ik een draad door een naald moet steken, dan pak ik toch mijn leesbril er weer even bij. Mijn opticien tipte me namelijk over multifocale lenzen. Frank die droeg ze al een tijdje en kon er weer duidelijk meer mee zien van dichtbij, dus ik kreeg ook een setje uit om te proberen. En warempel… ook ik zie nu weer wat beter van dichtbij. Het is overigens niet zo dat alles weer helemaal 100% scherp is hoor. Maar het is wel een duidelijke verbetering ten opzichte van eerst.

Weet je trouwens dat multifocale lenzen ook mogelijk zijn als je nu lenzen draagt met cilinder zoals bijvoorbeeld Acuvue Oasys for Astigmatism. Dus kan jij nu ook niet meer zonder leesbril op sterkte, maar wil je nog niet helemaal toegeven aan het gebruik van je leesbril? Check dan eens voor multifocaaltjes.

Uitstelgedrag leidt helaas niet tot afstel

Toch merk ik aan mezelf dat ik steeds vaker ’toegeef’ aan de leesbril. Eigenlijk geef ik er ook niets meer om dat ik toch zo nu en dan die bril op moet zetten hoor. Het gaat me meer om het gevoel van zeeziek zijn dat ik nog steeds krijg. Maar misschien is dat ook te verhelpen door een leesbril op sterkte aan te schaffen bij een fatsoenlijke opticien, online of offline. En niet zoals ik nu heb gedaan bij de plaatselijke supermarkt, het Kruidvat of de HEMA een leesbril op sterkte bij je overige boodschappen stoppen.

Herken jij dat gevoel van zeeziek worden als je je leesbril op zet, of heb je daar helemaal geen last van en moet ik gewoon doorzetten?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *