GEZONDHEID

Loslaten; vanuit compassie voor jezelf leren loslaten? Zo doe je dat!

We hebben er al vaker over geschreven, over loslaten. Onlangs bijvoorbeeld nog over het loslaten van je puber. En nu ik er zo over schrijf besef ik me dat ik (stiekem) toch weer een beetje ben gaan vasthouden. Niet slim. Maar ook niet zo vreemd, want loslaten moet je leren. Helaas gaat het niet vanzelf en zal je de kunst van het loslaten moeten oefenen om er steeds beter in te worden. Maar hoe oefen je iets waar je zelf eigenlijk nog niet precies van weet hoe het werkt?

Want wist jij dat ‘leren loslaten’ eigenlijk betekent dat je moet leren ‘niets doen’. Je moet juist ‘laten’. Zoals het woord loslaten zelf al zegt.

Als je echter je hele leven lang geleerd hebt dat je iets moet doen om iets te leren, dan snap je ongetwijfeld wel dat het een kunst is om iets te laten. Bezit je eenmaal die kunst? Dan wordt het leven er alleen maar beter op.

loslaten leren, hoe doe je dat

Inhoudsopgave

De kunst van het loslaten, waarom zou je?

Eigenlijk komen we ons hele leven lang dingen tegen die we moeten loslaten. Een aantal ervan gaan ‘vanzelf’ ook al kost het moeite. Neem bijvoorbeeld het moment dat je je kind voor het eerst naar school brengt. Niet alleen je kindje moet jou op dat moment loslaten. Ook jij moet je kindje loslaten. Erop vertrouwen dat het allemaal goed komt en dat het naar school gaan juist goed is voor de ontwikkeling van je kind. Deze vorm van loslaten wordt min of meer gestuurd omdat kinderen nu eenmaal leerplichtig zijn en ze naar school moeten. Maar er zijn ook genoeg momenten dat loslaten heel goed voor je zou zijn, maar dat het gewoonweg niet lukt.

Ook je puber loslaten is zo’n gevalletje. Niemand verplicht je tot het loslaten van je puber. Maar hoe meer je vasthoudt, des te slechter wordt je relatie met je puber. Je zal moeten leren loslaten en vertrouwen geven aan je puber. Ook al zie je dingen misgaan. Ook dit is weer voor beiden een leerproces. En geloof me als ik zeg dat dit nog niet zo eenvoudig is. Wij zitten er namelijk midden in. De ene dag is het genieten omdat je je kind groter en zelfstandiger ziet worden. Je begint meer aansluiting te voelen. De volgende dag sta je doodsangsten uit of raak je geïrriteerd door de handelingen van je puber. Het hoort allemaal bij loslaten.

De kunst van het loslaten is natuurlijk dat je zelf ook de rust van het loslaten ervaart doordat je de bijbehorende emoties leert los te laten. En dit geldt niet alleen in relatie tot bovenstaande uiteraard. In alle situaties waarbij jij bepaalde negatieve gevoelens voelt kan loslaten je heel veel rust brengen.

Als je niet kan loslaten, wat zijn dan de gevolgen?

De gevolgen van niet kunnen loslaten zijn enorm. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de stress die je kan voelen als je ergens geaggiteerd door raakt. Misschien krijg je wel hoofdpijn of buikpijn. Hoeveel kinderen krijgen er bijvoorbeeld geen buikpijn als ze naar school moeten terwijl er ‘iets’ op school niet lekker loopt? Wij hebben het hier thuis zelf mee gemaakt met Lotte. Pas toen we ze aan het praten kregen en het probleem konden achterhalen konden we haar helpen om hier iets aan te doen. Of eigenlijk… te laten. Los te laten.

Zelf heb ik een periode gehad (toen ik nog bij een baas werkte) dat ik heel veel stress ervaarde omdat ik de problemen niet kon loslaten. Ook slapeloosheid, vermindering van eetlust, een burn-out, een depressie, verhoogde bloeddruk of hartklachten kunnen een gevolg zijn van niet kunnen loslaten.

Eigenlijk best ernstig als je je realiseert wat je er allemaal van kan krijgen als je die negatieve gevoelens maar blijft vasthouden. En wat heb je er aan? Je gaat je alleen maar ellendiger voelen. Toch blijkt loslaten voor de meeste mensen moeilijker dan het hoeft te zijn. Want wist je dat je loslaten echt kunt leren? Jan Bommerez is hier heel erg in thuis en heeft -naast talloze boeken die hij over dit onderwerp heeft geschreven- ook een cursus over leren loslaten gemaakt.

Loslaten is moeilijk

Waarom is loslaten eigenlijk zo moeilijk? Dat ligt met name aan het feit dat wij mensen gewoontedieren zijn. We doen dingen omdat we ze zo gewend zijn. En dingen anders doen, of anders benaderen is dan lastig omdat het nieuw gedrag vereist. Je moet nieuwe gewoontes aanleren die de oude gewoontes kunnen vervangen. En we weten allemaal hoe lastig het is om nieuwe gewoontes aan te leren, nietwaar? Het nieuwe gedrag moet je blijven herhalen totdat het een gewoonte wordt, dan pas kan je loslaten.

De cursus die Jan Bommerez geeft die kan hierbij helpen.

Loslaten, hoe doe je dat?

Ik heb inmiddels de eerste 3 gratis lessen gevolgd en heb daar nu al het een en ander van geleerd. Bijzonder is het om te ervaren hoe je -door een bepaalde oefening- voelt dat er een blokkade in je lichaam zit. Een blokkade die voortkomt uit het feit dat je blijft vasthouden. Bij iedereen uit zo’n blokkade zich overigens anders, maar ik voelde heel duidelijk een zwaar gevoel in mijn hartstreek en in mijn buik.

Zo’n blokkade daar wil je natuurlijk graag afscheid van nemen om de energie weer te kunnen laten stromen. En dat is wat ik in die 3 gratis lessen al geleerd heb. Door bewustwording en een eenvoudige ademhalinstechniek die iedereen kan leren.

Ook deze 3 gratis lessen volgen om te kijken of het bij je past en je kan helpen? Hier vind je meer informatie over de 3 gratis lessen.

Loslaten wat je niet kunt veranderen

Door los te laten wat je niet kunt veranderen zal je meer rust ervaren. Kan je weer beter slapen. Verdwijnt die hoofdpijn of de stress die je ervaart als je aan de dingen (of mensen) denkt die je een naar gevoel geven. En hoe moeilijk het ook lijkt, als je eenmaal zover bent dat je echt afstand kan nemen van de dingen waar je geen invloed op hebt, dan pas ga je meer genieten. Ga je ook leren anderen beter te begrijpen. Of in ieder geval hun handelen. Raak je niet meer zo snel geïrriteerd door wat iemand anders doet of zegt. Want de handelingen van iemand anders zeggen meer over die persoon dan over jou. Alleen het feit dat jij er last van hebt? Dat zegt dan weer iets over jou. En misschien wel meer dan je denkt 😉 .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *