GEZONDHEID

Een half uur fietsen naar school; ik vind het best veel

De kop is eraf! Lotte is dit schooljaar begonnen op de middelbare school en inmiddels zijn we alweer een paar maanden onderweg. Ze begint wat meer te wennen aan het fietsen naar school, de manier waarop ze les krijgt, de nieuwe klas én alle nieuwe leraren. En gelukkig gaat het allemaal goed. Toch vind ik dat naar school fietsen best een dingetje. Ze fietst er ongeveer 30 minuten op naar school. Bij mooi weer helemaal geen probleem natuurlijk, maar in de herfst en de winter vind ik dat wel lang.

fietsen naar school

Je kind laten fietsen naar school of vaker brengen en ophalen?

Het is in de ochtend nog donker als ze al vertrekt en het duurt niet lang meer voordat het bijna donker is als ze thuiskomt. Oké, ik geef toe, dat laatste is misschien iets overdreven, maar op donkere dagen zal het er toch niet veel van af zitten. Op zich zit ik dus niet zo met dat lange fietsen naar school zolang het prima weer is. En een beetje kou daar kan je je ook op kleden natuurlijk, maar als het zeikt van de regen is dat een heel ander verhaal.

Met slecht weer in de auto is niet meer mogelijk

Ik heb echter één probleem: ik heb mijn auto verkocht. Wegbrengen en ophalen is dus geen optie meer. In ieder geval niet op maandag, dinsdag en woensdag. Daarnaast had ik op mijn audi TT natuurlijk ook geen trekhaak zitten voor de fietsendrager om haar fiets dan weer mee heen of terug te nemen. Een probleem dat overigens snel opgelost zou zijn geweest: ik zag dat je bijvoorbeeld hier gemakkelijk online de juiste trekhaak en fietsendrager voor je auto kan bestellen. Of we hadden haar fiets natuurlijk ook op school kunnen laten staan tot de volgende dag bijvoorbeeld. Betekent wel twee keer op en naar rijden dan natuurlijk, maar fijner dan fietsen naar school met rotweer.

Op donderdag en vrijdag is Frank thuis, dus dan kan ik eventueel zijn auto meenemen. En daar zit dan ook nog eens een trekhaak op, zodat haar fiets gelijk mee kan. Alleen dan is er natuurlijk gelijk weer een andere uitdaging. Er kunnen maar twee fietsen op terwijl ze met drie vriendinnen op en neer fietsen, haha. Hoe je het ook wendt of keert… ook als kinderen ouder worden heb je er zorgen aan.

Fietsen naar school is gezond joh!

En natuurlijk weet ik dat fietsen gezond is. Dat is ook het eerste dat iedereen dan roept, en ik ben het daar helemaal mee eens hoor. Sterker nog; de Fietsersbond beweert zelfs dat fietsen leuk, slim, gezond, duurzaam én leerzaam is. Ook waar, maar daar geeft mijn puber niets om natuurlijk. De Fietsersbond geeft zelfs aan dat je door elke week één keer vaker de fiets te pakken je uithoudingsvermogen met bijna een kwart verbetert. Kan je nagaan wat er met je uithoudingsvermogen gebeurt als je vijf keer per week zo’n eind naar school moet fietsen! Toch voel ik me een loedermoeder als zij zo’n eind moet fietsen terwijl het regent en ik lekker droog binnen zit. Ik kan er niets aan doen.

Gelukkig zitten er ook voordelen aan al dat fietsen naar school die mijn beginnende puber wél interessant vindt. Zoals bijvoorbeeld het feit dat je met een uur heen en terug fietsen per dag de calorieën van een cornetto of een magnum verbrandt. Dat biedt perspectief hoor ik haar zeggen als ik dit vertel 😉 . Komt ook goed uit trouwens want we hebben haar bij iedere 9 of hoger taart beloofd.

Daarnaast blijkt het zo te zijn dat -tot drie uur na het fietsen- je hersens beter functioneren. En dat komt dan weer goed uit bij het binnenslepen van al die negens. De eerste drie uur in de ochtend op school zijn dus de beste. En de drie uur nadat ze net weer thuis is, als ze haar huiswerk doet.

En ineens dringt het tot me door! Lotte heeft het aan mij te danken dat ze een beter uithoudingsvermogen krijgt én goede resultaten behaalt. Omdat ik ze niet weg breng met de auto (trekhaak of niet) gaan haar cijfers omhoog en wordt ze gezonder. Dus loedermoeder of niet, die taart is eigenlijk ook deels voor mij, vind je niet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *