GEZONDHEID

Nieuwe zorgverzekering? Zo kies je een passende voor jou en je kind(eren)

Als werkende moeder zijn er elke dag genoeg moetjes en ballen in de lucht te houden. Dat hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. En in de drukke decembermaand komt daar weer een schepje bovenop. Dan ben je namelijk niet alleen druk met alle feestdagen, maar is het ook tijd om weer eens een blik te werpen op de zorgverzekering. Want welke zorgverzekering past nu het beste bij jou en mij? Dat is voor iedereen verschillend en kan ook van jaar tot jaar verschillen. Hoe kies je nu een passende zorgverzekering voor jou en je gezin? We leggen het je uit!

welke zorgverzekering past het beste bij mij

Inhoudsopgave

Welke zorgverzekering past het beste bij mij?

Omdat je privésituatie ieder jaar weer veranderd kan je zorgverzekering zomaar ineens niet goed meer bij je passen. Om er achter te komen welke zorgverzekering het beste bij je past zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Hieronder een aantal tips om de beste zorgverzekering bij jouw situatie te kiezen.

Verzeker je kinderen mee

Zoals je misschien al wel weet, zijn je kinderen tot hun 18e meeverzekerd op de polis van een hun ouders. Je betaalt voor hen dus ook tot dan geen premie en geen eigen risico, want je verzekert ze gratis mee. Dit gaat overigens niet automatisch op het moment dat ze geboren zijn. Je moet je kindje binnen vier maanden na de geboorte bijschrijven op je eigen zorgverzekering. Als je dit niet doet, betaal je de zorgkosten die je kindje eventueel maakt in die periode zelf. Vaak staan ze op de polis van de moeder, maar alleen als dit de meest uitgebreide is, is dit ook verstandig.

Onze situatie verandert weer voor het komende jaar, want Luc wordt volgend jaar 18. Ook al hebben we de afgelopen jaren steeds gekeken welke zorgverzekering het beste bij ons past, ook voor het aankomende jaar moeten we weer kijken hoe het zit met mijn zorgverzekering en de kinderen die daarbij komen. Omdat Luc pas in oktober 18 wordt is het misschien nog niet heel erg cruciaal, maar het kan toch lonen om de zorgverzekeringen even te vergelijken.

Welke zorgverzekering past het beste bij mij en moet ik aanvullend verzekeren ?

De meeste zorgkosten voor je kind vallen onder de basisverzekering, maar er zijn een aantal uitzonderingen. Zoals orthodontie,  flapoorcorrectie, ADHD-medicatie, steunzolen of een bril (zie alinea hieronder). Als je deze zorg vergoed wilt krijgen voor je kind, moet jij als ouder de aanvullende zorgverzekering hiervoor afsluiten. Houd hier dus rekening mee op het moment dat je naar de zorgverzekeringen voor het nieuwe jaar gaat kijken. Voor wat betreft de orthodontie wordt je er vaak wel door je tandarts op gewezen, maar hou het zelf ook in de gaten.

Let wel op of de premie niet meer kost dan dan de zorg zelf. Dat wil in sommige gevallen nog wel eens zo zijn en in dat geval kun je het beter zelf betalen natuurlijk. Maar feit blijft dat met bovenstaande uitzonderingen je over het algemeen het beste opnieuw bekijkt welke zorgverzekering goed bij jou (en mij) past.

Vergoeding brillen voor kinderen

Brillen voor kinderen worden maar zeer beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Als jij als ouder hier een aanvullende verzekering voor hebt, kan je kind hier ook van profiteren. Maar bij sommige medische indicaties worden brillen voor kinderen tot 18 jaar wél vergoed vanuit de basisverzekering:

  • Bij slecht zien door verwonding of medische aandoening
  • Bij scheelzien
  • Na een operatie van lensafwijking
  • Bij sterke cilindervorming vanaf 4 dioptrieën
  • Bij een afwijking van meer dan 10 dioptrieën
  • Bij sterk bijziend zijn (meer dan -6 dioptrieën)

Wel betaal je een eigen bijdrage van 59 euro per brillenglas, maar geen eigen risico. In alle andere gevallen kan je een zorgverzekering met aanvullende verzekering misschien wel goed gebruiken, dus check dat voor de zekerheid.

Tips zorgverzekering afsluiten

Naast bovenstaande, helpen de volgende tips misschien ook wel bij het kiezen van een juiste zorgverzekering voor jou en je gezin. En om het makkelijk te maken: je kan vergelijken en je zorgverzekering afsluiten. Dat is wel heel prettig natuurlijk, want als je je afvraagt ‘welke zorgverzekering past het beste bij mij?’ en je moet zelf alles gaan uitpluizen… dan is dat een hele opgave.

  • Kijk kritisch naar je zorgwensen voor komend jaar: hebben jullie al die fysiobehandelingen nog wel nodig? Is de tandartsverzekering uitgebreid genoeg of gaan jullie alleen voor controle? Zijn er plannen voor gezinsuitbreiding of juist niet en denken jullie na over sterilisatie?
  • Zet niet standaard je hele gezin op dezelfde polis. Het kan namelijk zijn dat jij en je partner totaal andere zorgwensen hebben. Zo voorkom je dat je over- of onderverzekerd bent. Houd daar rekening mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *