Kinderen

Tips voor de middelbare school

Gaat je kind dit jaar voor het eerst naar de middelbare school? Of loopt het allemaal niet zo lekker op school en ben je daarom op zoek naar tips voor de middelbare school? Ik help je graag op weg met wat extra informatie rondom dit onderwerp. We hebben hier in huis al wat ervaring op het gebied van middelbare scholen en ook in de diverse richtingen. Zo ging mijn oudste naar het VMBO en inmiddels zit hij al in zijn tweede jaar MBO met het vooruitzicht dat hij straks naar de HBO wil. Onze jongste is inmiddels ook op de middelbare school aanbeland en zij doet gymnasium. Het andere uiterste zeg maar.

Inhoudsopgave

Op naar de middelbare school; handige tips voor ouders en leerlingen

En dat is gelijk het lastige van de middelbare school in het algemeen, want er zitten nogal wat verschillen tussen de middelbare scholen. En dan heb ik het natuurlijk niet alleen over de opleidingen of de richting die je kind gaat volgen, maar ook over de scholen onderling. En ook die verschillen hebben wij inmiddels ervaren. Zo ging zoonlief naar een grote school in de buurt waar hij zijn VMBO ging doen en dochter moet nu 30 minuten fietsen naar school voor haar gymnasium opleiding. Terwijl ze in principe op dezelfde school als haar broer bijvoorbeeld tweetalig VWO had kunnen doen.

tips voor de middelbare school

Waar kies je voor als je een middelbare school gaat zoeken?

Een van de eerste tips die ik even onder de aandacht wil brengen is de keuze van de middelbare school. Denk hier goed over na en praat er veel met je kind over. Zorg er daarnaast voor dat je verschillende middelbare scholen bezoekt en laat je niet afschepen door je kind dat hij of zij de keuze al gemaakt heeft. Ga naar de open dagen toe samen zodat ze ook echt de sfeer van de school kunnen proeven. Ik ken al veel kinderen die uiteindelijk toch een andere middelbare school keuze hebben gemaakt dan verwacht.

Kies dan ook niet standaard voor de middelbare school die het dichtste bij is, maar luister bijvoorbeeld naar tips van vrienden of kennissen die er al ervaring mee hebben. Denk ook na over de grootte van de school en of dat dit bij je kind past. Hoe voelt jouw kind zich op een grote school? En is er genoeg aandacht voor de eventuele hulp die je kind misschien wel nodig gaat hebben? Denk bijvoorbeeld aan bijlessen die nodig zijn. Zo had mijn zoon bijles Nederlands nodig omdat hij dyslectisch is en nu eenmaal moeite had om met dit vak mee te komen. Vooraf hebben we hier niet voldoende naar geïnformeerd en daar heb ik achteraf wel spijt van gehad. Niet dat ze geen bijles konden verzorgen, maar echt omkijken naar hem en hem goed begeleiden dat zat er niet in. Daar was de school te groot voor.

Even een korte resumé van tips voor keuze middelbare school:

 • Past je kind bij een grote school, of liever een kleine persoonlijke school
 • Begin op tijd met oriënteren; welke middelbare scholen zijn er en wat zijn de verschillen?
 • Kan jouw kind wat meer vrijheid gebruiken en creativiteit? Of is een strak ritme en structuur juist heel belangrijk
 • Afstand lijkt belangrijker dan het is; een goede match qua school is véél belangrijker
 • Check bij de onderwijsinspectie hoe de school aangeschreven staat
 • Vraag in je omgeving naar de ervaringen
 • Laat het schooladvies een leidraad zijn, maar niet doorslaggevend; kijk naar wat past bij je kind

Tips voor wat je nodig hebt als je naar de middelbare school gaat

De middelbare school is toch wat anders dan de basisschool. Ook als het gaat om praktische dingen die je nodig hebt op de middelbare school. Meestal krijg je van school wel een lijst met spullen die noodzakelijk zijn, maar voor het geval dat je kind eerder wil shoppen hier alvast wat tips voor de middelbare school spullen:

 • Goede middelbare school tas
 • Laptop
 • Rekenmachine
 • Gevulde etui (als je precies wilt weten wat je nodig hebt op school, check dan dit blog: van basisschool naar middelbare school)
 • Kaftpapier om de boeken te kaften
 • Er moeten boeken besteld worden, je hoort vanuit school welke
 • Veel middelbare scholen hebben een eigen sport tenue, een van de tips is dus om niet vooraf nieuwe gymspullen te kopen
 • Wel of geen papieren school agenda? De oudste heeft hem nooit gebruikt, die gebruikte namelijk altijd Magister. De jongste kreeg een agenda van school op de middelbare school

Ga altijd naar de ouderavonden

Ik hoor je denken: natuurlijk ga ik altijd naar de ouderavonden! Maar soms zijn ze op één hand niet te tellen, de ouders die niet op de ouderavond verschijnen. Of dat het nu een algemene informatie avond is, of een specifieke ouderavond op de middelbare school, mijn tip is om altijd te gaan.

Het is namelijk zo: je gaat op de midelbare school niet meer in de gaten hebben wat er allemaal speelt. Je kent de kinderen in de klas niet meer en ook de contacten met de leraren zijn minimaal. Alleen op de ouderavonden heb jij de kans om een beetje te zien wat voor school die middelbare school nu eigenlijk is. En om een band op te bouwen met de leraren. Daarnaast vertellen (vooral) jongens bijna niets meer als ze op de middelbare school zitten. Zie dan maar eens (op tijd) te achterhalen hoe het gaat. Natuurlijk krijg jij als ouder ook toegang tot Magister, maar voordat daar de eerste cijfers op staan is er al een behoorlijke periode achter de rug. En het is toch fijn als die bijles die ze eventueel nodig hebben niet te onverwachts komt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *