Seksleven

Seksuele onderwerpen bespreken met je dochter, hoe pak je dat aan?

Vrouwen en zelfbevrediging. Het is een onderwerp dat niet zomaar boven een kop koffie besproken wordt, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niet over gedacht wordt of dat het niet gebeurt. Anno 2021 kunnen we wel stellen dat we weten dat het heel normaal is om aan zelfbevrediging te doen. En toch wordt er nog niet altijd heel normaal over gepraat. Sterker nog, het ligt nog steeds in de taboesfeer, ook al zijn er genoeg tv programma’s die proberen hier volop aandacht aan te geven. En dan hebben we het nog over zelfbevrediging en vrouwen, laat staan als we het over meisjes hebben.

sex bespreken met jeugd en pubers

Zelf praten of werken met boeken?

Van huis uit heb ik hier overigens niet dezelfde ervaringen mee. Ik heb zelf alles moeten ontdekken en hoefde met vragen over bijvoorbeeld vibrators niet echt bij mijn ouders te komen. Ik vond het zelf overigens ook heel ongemakkelijk om daar met ze over te praten. Misschien een generatieverschil of gewoon ‘een andere tijd’ waarin dit soort onderwerpen nog minder makkelijk besproken werden.

Mocht je het moeilijk vinden om hier over te praten dan zijn er natuurlijk ook nog andere mogelijkheden om het onderwerp bespreekbaar te maken. Zo ontving ik een tijdje terug het boek Sex Safe van Faya Lourens. Een boek dat alle onderwerpen bespreekbaar maakt voor de jeugd van tegenwoordig. Geen onzinnige en ingewikkelde uitleg, maar gewoon zeggen waar het op staat. Het boek is overigens door Faya geschreven in samenwerking met een psycholoog, een seksuoloog en een jongerencoach. Specifiek afgestemd op de doelgroep; namelijk jonge jongens en meisjes die met veel vragen zitten over seksualiteit, waaronder bijvoorbeeld zelfbevrediging. Maar ook onderwerpen als social media, sexting en misbruik worden op een heldere manier aangekaart.

Het belangrijkste is immers dat onze kinderen zich op hun gemak voelen met zichzelf en met hun gevoelens. En ook ‘jong geleerd is oud gedaan’ gaat hier wat mij betreft op. Zelfbevrediging bij vrouwen wordt alleen maar prettiger en comfortabeler als dit onderwerp te allen tijde bespreekbaar is, ook als het nog maar meiden zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *