Tuin

Wateroverlast in tuin oplossen: tips om van al dat water af te komen

Nederland, waterland. Dat zijn we altijd al geweest en zullen we altijd wel blijven ook. Maar het idee was juist om al dat water te overwinnen. Bij de zee is dat redelijk gelukt, maar tegenwoordig komt de wateroverlast vooral vanuit de lucht. Tel daarbij op dat Nederland behoorlijk betegeld, geasfalteerd en volgebouwd is… En er is na iedere flinke bui wateroverlast in de tuin die we moeten oplossen.

Wil jij ook de wateroverlast in je tuin aanpakken? Of je steentje bijdragen aan ons nationale wateroverlast probleem? Dan lees je hier tips. Want we zien graag kids die in de plassen springen, maar Nederland hoeft ook weer niet in één grote plas te veranderen!

Inhoudsopgave

Wateroverlast, wat is daar zo erg aan?

wateroverlast in tuin oplossen
Stockfoto van tuin met enorme regenval door sirtravelalot

Oké, het woordje overlast mag dan onderdeel zijn vanwateroverlast, maar is het allemaal echt zo erg? Goed, het duurt soms evenvoordat het water is weggestroomd. Maar als je lang genoeg wacht verdwijnt hettoch vanzelf?

Dat is aan de ene kant waar. Aan de andere kant krijgen we dan ondergronds weer problemen. Omdat regenwater moeilijk in de grond kan trekken, zoekt het zijn weg naar putjes, waar het uiteindelijk ook niet meer weg kan. Staat bij jullie de straat wel eens blank? Of je achtertuin? Of, mijn persoonlijke ‘favoriet’: de kelder…?  Dan kan je die wateroverlast in je tuin oplossen door een aantal maatregelen te nemen. Vergeet ze niet in je tuinplan op te nemen!

Wateroverlast in tuin oplossen: wat kan je doen?

Heb je last van wateroverlast in je tuin? En wil je die graag oplossen? Dan zijn er een aantal dingen die je kan doen om die overlast aan te pakken. Hieronder lees je tips waarmee je jezelf én de rest van de straat kan helpen. Zo kan je niet alleen je tuin winterklaar maken, maar ook herfstklaar!

1. Neem contact op met de gemeente

Het eerste wat je kan doen als je straat met enige regelmaat blank staat is contact opnemen met je gemeente. Die kunnen nagaan of de boel ondergronds moet worden schoongemaakt. Ook kunnen zij stappen ondernemen om het afwateringssysteem aan te pakken door bijvoorbeeld extra putten aan te leggen. Maar jij kan zelf ook wat doen! En dat is minstens net zo belangrijk.

2. Vergroen je tuin

Wateroverlast in je tuin oplossen? Dan is het beste wat je kan doen je tuin vergroenen. Zo weinig mogelijk tegels of klinkertjes. En zoveel mogelijk borders en gras. Zorg voor veel planten want die nemen water op én hun zorgen ervoor dat water makkelijker via de grond wegloopt. Ook een vijver is natuurlijk ideaal om water op te vangen.

3. Neem een regenton

Is er bij jullie in de gemeente al een regenton-initiatief? Steeds meer Nederlandse gemeentes willen ook wateroverlast in de tuin oplossen. Daarom stimuleren ze het gebruik van regentonnen. Hiermee vang je een hele kwak water op… Dat je vervolgens weer kan gebruiken op drogere dagen. Zo vang je dus 2 vliegen in 1 klap: je doet iets aan de wateroverlast, en zorgt er meteen voor dat je waterverbruik afneemt. Want met dat regenwater kan je natuurlijk prima al die planten in je tuin bewateren (die je vast naar aanleiding van de vorige tip gaat zetten. En als je het écht slim aanpakt kan je dat regenwater zelfs nog voor hele andere dingen gebruiken. Hier vind je de beste regenton.

4. Wateroverlast in tuin oplossen: ga het hergebruiken!

Wist je dat je je ongeveer 57% van je kraanwater gebruikt om het toilet door te spoelen,  de wasmachine en het bewateren van je tuin? Enne, wist je ook dat je daar eigenlijk ook prima gefilterd regenwater voor kan gebruiken? Met een regenwatersysteem kan je water opvangen, filteren en hergebruiken. Super mooi systeem, maar voorlopig echt voor de mensen die hun huis willen verduurzamen en betere keuzes voor het milieu willen maken. Prijstechnisch is het helaas nog steeds goedkoper om gewoon leidingwater te gebruiken, maar wie weet wat er de komende jaren verandert.

5. Gebruik grind in plaats van tegels

Hierboven las je al dat je het beste veel groen in je tuin kan hebben en niet teveel tegels. Op die manier voorkom je al wateroverlast in je tuin. Wil je toch een stukje ‘verharden’, maar dat op een slimme manier doen? Denk dan eens aan grind in je tuin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *