Fashion

De capsule wardrobe voor jongens: alle voordelen op een rij

Je loopt door de stad en ziet een veel te leuke sweater hangen. Wat zou die trui je zoontje mooi staan, denk je. Voor je het weet zit de trui samen met het bonnetje in een plastic tas en loop je de winkel uit. Eenmaal thuis merk je dat de kleur toch niet zo fijn te combineren is met de andere kledingstukken uit zijn kledingkast. En – even vergeten – bleek hij ergens achterin de kast zelfs al een trui in dezelfde kleur te hebben liggen. Oeps… Misschien is dit een goed moment om een capsule wardrobe voor je zoon samen te stellen. In dit artikel leggen we je in samenwerking met HEMA uit wat dit is en waarom het je bakken met stress en tijd bespaart. Tipje van de sluier: het is ook nog eens goed voor je portemonnee!

wardrobe capsule kind

ps… daar waar je capsule wardrobe voor jongens leest, kan je natuurlijk ook ‘meisje’ invullen. Alleen het wardrobe voorbeeld zal voor meisjes wat anders zijn, maar ieder kind is anders uiteraard dus ook per kind kan je dit voorbeeld naar eigen wens aanpassen.

Inhoudsopgave

Een capsule wardrobe samenstellen doe je zo

Hoewel we vaak tientallen items in de kast hebben hangen, dragen we er meestal maar een klein gedeelte van. Iets met de 80-20 regel. Bovendien valt niet alles met elkaar te combineren en lijken sommige items veel op elkaar. Herken je dit? Tijd voor een capsule wardrobe!

Wat is een capsule wardrobe?

Bij een capsule wardrobe draait het allemaal om het samenstellen van een selectie essentials van jongenskleding, die je eindeloos met elkaar kunt combineren. Goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Alle kledingstukken in de kast van je zoon zullen namelijk veel gedragen worden, voordat hij eruit groeit.

Wil je aan de slag met het samenstellen van een goed georganiseerde kledingkast voor je zoon? Een capsule wardrobe bevat normaal gesproken rond de 33 tot 36 items per lente/zomer en winter/herfst. Ondergoed en basic ondershirts niet meegerekend. De lente en zomer worden hierbij als één seizoen geteld, en de herfst en winter ook. Tip: bekijk voordat je gaat shoppen welke kledingstukken in de kast je kunt behouden en combineren. Of koop online tweedehands kinderkleding, dat is duurzaam en scheelt je weer in de kosten.

Capsule wardrobe voorbeeld

Voor jongens kun je in de winter bijvoorbeeld de volgende capsule wardrobe items aanhouden:

 • 2 dikke truien
 • 2 vesten (of jasjes met rits, die te combineren zijn met een t-shirt)
 • 4 longsleeves
 • 4 broeken (2 spijkerbroeken, 1 nette broek, 1 joggingbroek)
 • 2 blouses met lange mouwen
 • 3 paar schoenen (sneakers, nette schoenen en regenlaarzen)
 • 1 winterjas
 • 1 regenjas

Goed voor het milieu en je portemonnee

Komt je zoontje geregeld thuis met vlekken of scheuren in zijn broek, dan kun je natuurlijk ook voor meer stuks kleding in de capsule wardrobe kiezen. En mis je echt iets op het lijstje, vul ‘m dan gerust aan. Het gaat er bij het samenstellen van een capsule wardrobe vooral om dat je erover nadenkt wat je kind echt nodig heeft. En dat je slim omgaat met het kleurenpalet. Stel per seizoen een kleurenpalet samen en zorg dat alle kleding die op de plank komt te liggen binnen dit palet valt. Kies deze winter bijvoorbeeld voor neutrale kleuren als grijs en wit, afgewisseld met warmere kleuren als bruin en terracotta. Zo weet je zeker dat alles goed matcht!

Voordat je naar de winkel rent om die nieuwe essentials in huis te halen, willen we je graag nog een aantal tips meegeven voor het kiezen van de juiste items:

 • Bekijk welke kledingstukken je zoon op dit moment graag draagt. Houd bij het shoppen rekening met de stoffen en stijl die hij leuk vindt. Zo heeft hij er het langste plezier van!
 • Kies enkel kledingstukken voor de capsule wardrobe die je met minimaal vier andere items in de kast kunt combineren.
 • Ga voor kledingstukken van kwaliteit. Je kind gaat de items veel dragen, dus het is zaak dat ze ook na een flink aantal keer wassen mooi blijven.
 • Hou je aan het kleurenpalet dat je van tevoren hebt vastgesteld.

Wil je het extra georganiseerd aanpakken en ervoor zorgen dat je ‘s ochtends tijd bespaart? Maak dan foto’s van de setjes kleding van je zoon. Zo heb je een goed overzicht van alle combinaties die mogelijk zijn en kun je de setjes kleding alvast klaarleggen voor de hele week. You’ve got this! Meer lezen over dit onderwerp? Lees dan het blog ‘Hoe stel je een capsule wardrobe samen‘ van Cheryl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *