GEZONDHEID

4 vragen over vapen beantwoord

Vapen, steeds meer mensen hebben het erover. In ieder geval… de vrienden van mijn zoon wel. Vapen is best wel ‘in’ bij die leeftijdsgroep. Maar wat houdt vapen nou precies in? En welke andere namen kan je tegenkomen? Wat is de geschiedenis van de elektronische sigaret? Welke risico’s kleven er allemaal aan vapen? En kan het gebruik van een e sigaret mij helpen bij het stoppen met roken? Dit zijn allemaal voorbeelden van vragen die je veelvuldig voorbij ziet komen. Om alles nog eens duidelijk op een rijtje te zetten zullen wij hieronder bovenstaande vier vragen één voor één langslopen en beantwoorden. Lees dus snel verder!

vapen, wat zijn de risico\'s van het roken van een e sigaret

Inhoudsopgave

Wat houdt vapen precies in en hoe wordt het ook wel genoemd?

Vapen is de Engelse benaming voor het Nederlandse ‘dampen’ of ‘stoomroken’. Toch wordt ook hier in Nederland veel vaker de term vapen gebruikt om het gebruik van een elektronische sigaret mee aan te duiden. Vooral onder jongeren dus, heb ik inmiddels begrepen. Een elektronische sigaret wordt ook nog wel eens afgekort tot e sigaret, of vape / vaper genoemd. Met zo’n e sigaret wordt de verslavende stof nicotine – waar het uiteindelijk allemaal om draait – via waterdamp ingeademd. Bij een ‘normale’ sigaret met tabak gebeurt dit door het inhaleren van de rook die bij de verbranding van de tabak vrijkomt. Een e sigaret beschikt over een tankje waar je zogenaamde e liquid in kan doen.

E liquid is een vloeistof die bestaat uit een mengsel van nicotine, glycerine, propyleenglycol en verschillende smaakstoffen. Deze vloeistof raakt verhit waardoor het uiteindelijk verdampt. Op die manier kan de gebruiker de damp tijdens het vapen inhaleren. Qua smaken kan je bij het vapen alle kanten op. Van allerlei fruitsmaken tot exotische smaken, maar ook bijvoorbeeld koffiesmaak.

Wat is de geschiedenis van de elektronische sigaret?

E sigaretten zijn eigenlijk min of meer op de markt gebracht omdat het roken van standaard sigaretten ontzettend ongezond is. Daarnaast wordt het roken van een gewone sigaret steeds meer aan banden wordt gelegd en ook alsmaar duurder. Vapen lijkt dan een uitkomst. Elektronische sigaretten worden met name verkocht onder het mom van handig hulpmiddel bij het stoppen met roken. En dat kan het ook zijn.

Toch blijkt dat ook e sigaretten alsnog schadelijke stoffen uitstoten die een negatief effect hebben op de gezondheid. Dat e sigaretten geen teer en koolstofmonoxide produceren wil dus absoluut niet zeggen dat het gebruik ervan geen nadelige effecten kent.

Welke risico’s kleven er allemaal aan vapen?

Aan vapen kleven verschillende gezondheidsrisico’s. Zo is het gebruik van e liquids met nicotine alsnog behoorlijk verslavend. Ook bevatten e liquids verschillende stoffen die schadelijk zijn voor onder meer de luchtwegen. Door het gebruik van een elektronische sigaret neemt de kans op luchtwegaandoeningen, zoals slijmvorming, chronisch hoesten en bronchitis, toe. Tevens kunnen er hartkloppingen optreden en is er bij gebruikers een verhoogde kans op kanker geconstateerd. Ook andere mensen in de buurt van de gebruiker kunnen last krijgen van de dampen die de gebruiker uitademt.

Belangrijk dus om daar je kinderen op te wijzen. Pubers onder elkaar zijn nu eenmaal snel geneigd om met elkaar mee te doen. En verbieden op die leeftijd is zinloos, dat hebben wij inmiddels wel geleerd. Beter is het dus om met je kinderen te praten over het vapen. Net als pubers met alcohol, ook zo’n gesprek dat je niet mag ontwijken. Wijs ze op alle risico’s die ze lopen.

Kan het gebruik van een e sigaret mij helpen bij het stoppen met roken?

Wanneer je dit onder professionele begeleiding doet kan het zeker een goed hulpmiddel zijn. E liquids zijn namelijk te verkrijgen met verschillende hoeveelheden nicotine waardoor je het gebruik langzaamaan kan afbouwen tot nul procent. Probeer dit zo geleidelijk mogelijk te doen tot de vooraf afgesproken datum waarop je over wilt gaan op e liquids zonder nicotine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *