GEZONDHEID

Last van je benen? Dit kan je er eventueel tegen doen.

Heb je last van de benen omdat je bijvoorbeeld veel stil zit? Of heb je regelmatig last van kramp in je benen? Of heb je vaak vermoeide benen of onrustige benen? Het hoeft niet altijd heel dramatisch te zijn als je last hebt van je benen, maar het kan wel erg vervelend zijn. Zo heb ik regelmatig last van mijn benen als ik teveel gewandeld heb. Ook last van mijn knie trouwens, maar dat ligt weer ergens anders aan. Toch is er gelukkig het een en ander aan te doen als je problemen hebt met je benen. En vaak kunnen het ook nog eens eenvoudige oplossingen zijn die je weer op weg helpen. Ik neem de tips met je door.

Inhoudsopgave

Vermoeide of zware benen, wat is de oorzaak?

Vermoeide en zware benen kunnen dus het gevolg zijn van een slechtere bloedcirculatie. Dit kan voorkomen bij bijvoorbeeld zwangere vrouwen, maar ook bij vrouwen op oudere leeftijd. Bij hen zijn de bloedvaten zwakker waardoor de bloedsomloop bemoeilijkt wordt. Ook vrouwen met overgewicht hebben sneller last van vermoeide benen. Door het overgewicht worden de bloedvaten te zwaar belast.

Bij mij is last van de benen eigenlijk begonnen na mijn zwangerschappen. Ik ben in mijn zwangere periodes heel veel aangekomen. Beide keren meer dan 30 kilo. Hierdoor werd bij mij de bloedcirculatie dan ook minder goed en had ik (vooral in de zomer) veel last van mijn benen. Vermoeid, zwaar, pijn. Ook mijn enkels waren dan dik opgezwollen en pijnlijk. Gelukkig is er dus wat aan te doen als je last van de benen hebt. Ook als je regelmatig last van kramp in je benen hebt trouwens. Daar kom ik hieronder ook nog even op terug.

last van de benen, zware en vermoeide benen

Tips als je last van de benen hebt

Als je pijn in de benen hebt of last hebt van zware benen dan is en blijft beweging erg belangrijk. Stil op een stoel zitten, of stil staan op dezelfde plek is eigenlijk het slechtste wat je kan doen. Met een staand of een zittend beroep is het dan ook zaak om regelmatig een stukje te bewegen om last van de benen te voorkomen. Eigenlijk is het doel om je bloedcirculatie goed op gang te houden. Door veel te bewegen wordt die bloedcirculatie gestimuleerd en is de kans op last van de benen een stukje kleiner.

Gebruik compressiekousen bij vermoeide en zware benen

Een compressiekous biedt comfort en ondersteuning bij dagelijks gebruik. Hierboven gaf ik al aan dat een staand of een zittend beroep niet echt bevorderlijk is voor je bloedsomloop en dat je sneller last kan krijgen van je benen. Compressiekousen kunnen je daarbij helpen. Wist je trouwens dat ze ook specifieke sokken hebben voor zwangeren? Kom ik nu ook pas achter! Deze kunnen verlichting bieden én spataderen voorkomen.

Wissel warm en koud af

We weten allemaal dat een sauna goed is voor je bloedcirculatie. Afwisseling van warm en koud werkt nu eenmaal zo en dat geldt ook voor je voeten. Pak dus een lekker warm voetenbadje waar je ongeveer 3 minuten met je voeten in zit. Zet daarnaast een teiltje met ijskoud water en ga -na je warme voetenbad- daar 3 seconden met je voeten in. Herhaal dit voor een klein halfuurtje en je zal zien dat het effect heeft op je bloedcirculate. De kans dat je hierdoor minder last van de benen krijgt is zeker aanwezig!

Eet gezond

Heb je een enkele keer last van de benen dan zou ik me niet zo druk maken om je voedingspatroon, maar als je echt dagelijks zware en vermoeide benen hebt die zeer doen? Dan is het slim om eens na te gaan of je wel gezond genoeg eet. Voldoende vitamines en mineralen zorgen ervoor dat je minder snel tekorten in je lichaam krijgt en dus ook minder kans hebt op pijnlijke benen.

Bewegen als je vaak last van je benen hebt

Hierbij kan je denken aan beweging die licht intensief tot intensief is, zoals bijvoorbeeld wandelen en fietsen. Maar ook joggen en zwemmen zijn heel goed voor je bloedsomloop. En ik snap je helemaal. Als je pijnlijke, zware en vermoeide benen hebt dan is bewegen eigenlijk wel het laatste waar je waarschijnlijk aan denkt. Toch is het slim om dit te doen. Bouw de beweging bijvoorbeeld langzaam op. Zo kunnen je benen er ook weer aan wennen en krijg je geen spierpijn omdat je ineens teveel doet. Liever 5x per dag een kwartier bewegen dan achter elkaar. En als je gaat joggen (of zelfs hardlopen) denk er dan ook aan dat je ook hier voor extra ondersteuning kiest in de vorm van compressiekousen voor hardlopen.

Maar er zijn nog meer dingen die je kan doen als je last van de benen hebt.

Koude handen en voeten zorgen voor slechte circulatie

Ook dat is eigenlijk wel bekend bij de meesten. Zorg er dus voor dat je – als je last van je benen hebt- er in ieder geval voor zorgt dat je warme voeten houdt. Je zou daarbij zeggen dat je dus niet op blote voeten moet lopen (dat kan in de lente, herfst en winter redelijk koud zijn), maar op zich is op blote voeten lopen juist wél weer goed voor je bloedsomloop. Door op blote voeten te lopen worden al je zintuigen onder aan je voeten geprikkeld.

Tip: kan je geen warme voeten krijgen ’s nachts? Probeer eens een Stoov deken onder je voeten. Stoov zorgt voor heerlijk warme voetjes en is daarmee een aanvulling op een goede nachtrust.

Heb je last van de benen? Leg je benen omhoog!

Nog zo’n kleine tip als je last van de benen hebt. Iets wat je misschien wel eens bij opa en oma vroeger hebt gezien, maar wat nog steeds werkt. Leg je voeten omhoog als je last hebt van zware en vermoeide benen. Liefst bijvoorbeeld op een kussen. Dat kan je op de bank doen, maar ook in bed kan je op die manier slapen. Zeker als je op je rug slaapt is dit een prima positie om van je vermoeide benen af te komen.

Veel last van kramp in je benen? Gebruik magnesium en drink meer

Heb jij juist vaak last van kramp in je benen in plaats van alleen zware en vermoeide benen? Dat kan komen door vocht tekort of magnesium tekort. Je kan natuurlijk kramp in je benen krijgen na intensief sporten, maar ook als je zwanger bent loop je meer kans op dit zwangerschapskwaaltje. De oorzaak kan dus zijn dat je een magnesium tekort hebt. Maar ik merk zelf ook dat bij mij de last van kramp in mijn benen eerder optreedt als ik te weinig gedronken heb. En let op: koffie drinken telt niet mee! Drink dus voldoende water gedurende de dag. Werkt niet alleen goed tegen last van de benen, maar is ook goed voor je algehele gezondheid en je huid.

Eventueel ontzuren van je lichaam

Bij klachten zijn er mensen die Alka thee gebruiken om hun lichaam te ontzuren. Dit zou ook goed kunnen werken als je regelmatig kramp in je benen hebt. Daarnaast is het drinken van Alka thee overigens ook goed tegen een hoop andere klachten. Thee drinken is natuurlijk in het algemeen al best wel gezond, zeker als je kijkt naar kruiden thee bijvoorbeeld. Je krijgt ongemerkt veel meer vocht binnen dan bij het drinken van koffie. Je moet er ook vaker van naar de wc, maar ieder voordeel heb zijn nadeel 😉 .

Boek een beenmassage als je last van de benen hebt

Misschien niet zo fijn als je kramp in je benen hebt. Maar heb jij heel regelmatig zware en vermoeide benen en heb je hier zoveel last van dat je het zelf met bovenstaande tips niet meer goed opgelost krijgt? Dan zou het zomaar kunnen dat jij baat hebt bij een regelmatige beenmassage. Als er iets de bloedsomloop stimuleert dan is het wel een massage. En het is nog genieten ook.

Heb jij nog goede tips tegen zware en vermoeide benen? Laat het ons zeker weten, wie weet help je er anderen weer mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *