Huishouden

Bed opmaken; van een rommelige toestand tot een heerlijk gespreid bedje

Je bed opmaken? Ik gruwelde er in het verleden van en ongetwijfeld zijn er meer mensen met mij die ook een enorme hekel hebben aan bedden opmaken. Het is best een werkje, en zeker als je bijvoorbeeld – net als ik- last hebt van beginnende reuma is het niet echt heel fijn. Wat wel fijn is? Onder een heerlijk net gewassen en zalig ruikend schoon dekbed kruipen. Voor mij is dat dan ook de hoofdreden dat ik toch iedere keer weer aan deze klus begin. Oké toegegeven, ook vanuit hygiënisch oogpunt 😉 .

Nu heb ik me al vaker afgevraagd hoe anderen hun bed ‘achterlaten’ in de ochtend. Ben jij van het type dat iedere dag zijn bed netjes opmaakt om in de avond weer onder een mooi strak getrokken dekbed te stappen? Of ben jij van het rommelige type dat uit bed springt in de ochtend en niet meer achterom kijkt? Ikzelf heb beide type’s in me, maar probeer mezelf op te leggen iedere dag toch even de moeite te nemen. Het is namelijk een kleine moeite voor een groot plezier!

Dit blog gaat dan ook over het opmaken van je bed én de gewoontes daarom heen.

Inhoudsopgave

Je bed opmaken; wat heb je allemaal nodig?

Laten we het eerst eens even hebben over het opmaken van je bed en wat je allemaal nodig hebt:

  • Een molton voor over je matras (liefst van geruwd katoen dat veel vocht kan opnemen, ter bescherming van je matras)
  • Een hoeslaken voor over je molton
  • Een dekbed en een dekbedovertrek (of een laken en deken, maar dat zie je tegenwoordig een stuk minder)
  • Een kussensloop (of 2x bij een tweepersoonsbed) met een molton eronder

Bovenstaande klinkt je vast niet onbekend. Ik slaap zelf overigens zonder molton onder mijn kussensloop. Beter is het om wel een molton te gebruiken die eventueel transpiratievocht opvangt, maar ik vind het veel te warm aan mijn hoofd en dan slaap ik niet lekker. En uiteindelijk is dat het doel, toch? Lekker slapen.

Je bed opmaken in de ochtend, wat is de beste routine?

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen routine bij het opmaken van het bed. Maar wil je het goed doen, dan zijn er een paar dingen waar je toch echt even rekening mee moet houden. Het opmaken van je bed doe je niet meteen als je opstaat. Je bed moet namelijk écht even luchten.

Zet het raam lekker open als je dat niet al standaard hebt. Bij ons staat het raam in de slaapkamer altijd open trouwens. Wij krijgen namelijk hoofdpijn als we met de ramen dicht slapen, dus we houden het lekker fris in de slaapkamer.

je bed dagelijks opmaken

Zo moet het dus niet

Heb jij geen zin om van het opmaken van je bed een ritueel te maken? Zorg er dan voor dat je je bed wel altijd openslaat om te luchten. Ik zie om me heen ook dat bedden zo achtergelaten worden. Bijvoorbeeld bij de kinderen, maar ik ken ook vrienden die het zo doen zoals hieronder. Op deze manier ziet het er én niet netjes uit, maar je matras en dekens kunnen ook niet luchten. Niet doen dus!

Ben jij van het team #bedopmaken of van het team #sneleruitennietmeernaarkijken ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *