Kinderen

Een leuk kinderfeestje vieren? Hier moet je aan denken!

Een kinderfeestje vieren maar geen idee wat je moet gaan doen of hoe je het precies gaat aanpakken? Je bent niet de enige 😉 .  Er zijn nogal wat manieren om je kinderfeestje te vieren, nietwaar? Kies je voor thuis of voor buiten de deur? En voor welke leeftijd ga je wat voor kinderfeestje vieren? Kan jij een groep hyperactieve kinderen een middagje thuis entertainen zonder dat je er zelf gek van wordt? Of heb je wat hulp nodig (let it go… ook hierin ben jij niet de enige!). We hebben wat onderzoek verricht onder onze lezeressen en hebben hieronder de uiteenzetting voor alle andere mama’s en papa’s gemaakt. Met leuke én praktische ideeën om een kinderfeestje te vieren, zonder dat je er zelf aan onderdoor gaat!

Inhoudsopgave

Hoe ga je het kinderfeestje vieren? Uit of thuis ?

De vraag of je een kinderfeestje uit of thuis zal vieren is de eerste die waarschijnlijk in je opkomt. De reacties op deze vraag stroomden dan ook binnen. Wat meteen opviel is dat zowel uit als thuis een kinderfeestje vieren in de smaak valt.

Hoe bepaal je of je een kinderfeestje thuis gaat vieren of ergens anders? Daar kunnen we je mee helpen. Stel jezelf in ieder geval de volgende vragen:

 1. Vind ik het leuk om de kids (deels) zelf te entertainen?
 2. Heb ik een hekel aan de rommel die dit oplevert of niet?
 3. Hoe oud is mijn kind?
 4. Hoeveel kindjes hebben we uitgenodigd?
 5. Wat voor soort weer verwachten we?
 6. Zijn het jongens of meisjes?
 7. Wat is je budget?

De antwoorden van bovenstaande vragen leiden al voor een groot deel naar de ‘juiste’ keuze.

Meisjes zijn bijvoorbeeld binnen makkelijker te entertainen dan jongens. Heb je ‘maar’ 4 kindjes uitgenodigd dan is het makkelijker thuis dan met 12 kindjes. Hele jonge kindjes laat je nog niet zo fijn alleen rondrennen in een speelparadijs. Geloof me, ik heb het geprobeerd, maar je rent je rot in zo’n geval! Lekker thuis je kinderfeestje vieren dan dus!

Een zwemfeestje is alleen geschikt als alle kinderen al meerdere zwemdiploma’s hebben en in de zomer is het makkelijker thuis vieren als je ook nog een tijdje met ze naar buiten kunt gaan dan in de winter (alhoewel schaatsen ofzo ook heel leuk is). Heb je niet zoveel budget? Ga dan lekker thuis aan de slag. Het kost je misschien wat meer energie, maar je hebt de kosten wel beter in de hand. Klinkt allemaal best logisch toch?

kinderfeestje vieren

Wat schiet je als eerste te binnen bij een kinderfeestje vieren buiten de deur? Juist! Een kinderspeelparadijs. Blogster Erika is daar bijvoorbeeld geen fan van, zij schreef eerder juist over redenen om het kinderspeelparadijs te ontwijken! Toch is het wel een handige manier om al die drukke kinderen hun energie te laten kwijtraken. Veel kinderen vinden het fantastisch. Maar naast een kinderspeelparadijs zijn er nog heel veel andere ideeën voor een kinderfeestje. Om maar een aantal voorbeelden te noemen:

 1. Een cd opnemen
 2. Uitstapje naar de boerderij om zelf boerenijs te maken
 3. Lekker smullen in een chocolade atelier
 4. Feestje op de sportclub zijn populair
 5. Bootcamp
 6. Balletfeestje
 7. Zwemfeestje (vanaf 8 jaar ongeveer)
 8. Apenkooien op school hoor je ook regelmatig

Zoals je ziet… de mogelijkheden zijn eindeloos. Het beste is om eens te googelen naar bedrijven in de buurt die kinderfeestjes organiseren.

Kinderfeestje ideeën voor jongens en meisjes

Kleine meisjes en jongetjes worden groot. En hoe ouder ze worden, hoe beter ze vaak weten wat ze willen. Is je dochter een echt meisje-meisje? Of heb je een super stoere zoon die allergisch is voor roze en alles wat met meisjes te maken heeft? Dan verschillen de kinderfeestjes natuurlijk nogal. Maar ook op het gebied van leeftijd. Eén jaar ouder kan ineens heel veel verschil maken!

Kinderfeestjes voor jongens

Bij veel jongens begint op een bepaald moment het testosteron op te spelen. Dat bleek ook uit de reacties van onze lezeressen op ons onderzoek. Bij een feestje voor jongens wordt vaak gekozen voor een actief kinderfeestje buiten de deur. Iets waarbij de boys zich lekker kunnen uitleven, zoals een bootcamp of naar de klimmuur. Ook lasergamen valt bij de jongens in de smaak. Bij feestjes thuis kiezen jullie voor een stoer jongensthema, zoals bijvoorbeeld een piratenfeest.

Kinderfeestjes voor meisjes

Is het weer tijd om een kinderfeestje voor je dochter te organiseren? Misschien is ze wel te porren voor een bootcamp! Of heeft ze liever een make-up party bijvoorbeeld? Is je dochter daar nog wat te jong voor? Dan kan je ook voor een creatief feestje gaan. Een t-shirt ontwerpen bijvoorbeeld, of cakejes versieren. Of organiseer een echte fotoshoot, succes gegarandeerd!

Kinderfeestjes per leeftijd

Natuurlijk maakt het nogal uit welke verjaardag gevierd wordt. Vlak na hun 4e verjaardag gaan ze naar school en pas dan beginnen de kinderfeestjes echt gevierd te worden. De meeste kindjes beginnen dus op hun 5e met kinderfeestjes vieren. Dan zijn er immers al wat vriendjes en vriendinnetjes gemaakt op de basisschool.

Lees ook : zelf uitnodigingen maken

Zit je momenteel nog midden in de kinderfeestjes en verlang je naar rustigere tijden? Als ze naar de middelbare school gaan dan zijn kinderfeestjes ‘not done’. Natuurlijk zal je dochter graag wat vriendinnen uitnodigen, maar dat noemen ze dan geen feestje hoor! Gewoon chillen 😉 . En reken er maar op dat je er ook niet veel meer voor hoeft te regelen. Wat fris en een chippie is dan al gauw voldoende.

Kinderfeestje 5 jaar

Hoera! Je kind is 5 jaar geworden en zijn of haar eerste kinderfeestje is een feit. Hopelijk heb je al een beetje bij andere ouders af kunnen kijken hoe die het doen, voordat je zelf iets moet gaan organiseren.

Het grappige is namelijk dat kinderen op deze leeftijd graag allemaal een soort van ‘hetzelfde’ willen. Geeft vriendje a een themafeestje, dan vriendje B ook! Een ander thema mag dan nog, maar that’s it. Lekker makkelijk want dan heb je niet zoveel inspiratie nodig.

We doen er wel gelijk een waarschuwing bij: het onder controle houden van een groep 5 jarigen is níet makkelijk. Een uitje naar het speelparadijs? Dan kan je ze het beste allemaal een tuigje om doen. Bij jongere kids is het zeker een aanrader om het feestje lekker thuis te vieren, óf op een plek waar je in ieder geval overzicht hebt. Gelukkig zijn de spruiten op deze leeftijd nog heel tevreden met een feestje thuis. Als er maar wat leuks te doen is, en wat lekkers om te snoepen.

Kinderfeestje 6 en 7 jaar

Hoe ouder de kids worden, hoe meer ze uit hun kinderfeestje willen halen. Hopelijk heb je na het lezen van dit blog genoeg ideeën om een kinderfeestje te vieren om zo ook de meest kritische kinderen tevreden te houden 😉 . Feit blijft dat jongens sneller energie kwijt moeten dan meisjes, het is slim om daar met de keuze van je feestje rekening mee te houden.

Met een beetje geluk gaan je kinderen en hun vriendjes en vriendinnetjes wel steeds beter luisteren, waardoor je ook meer mogelijkheden krijgt als het om kinderfeestjes gaat.

Kinderfeestje 8 en 9 jaar

Kinderen gaan steeds meer van elkaar af kijken met betrekking tot de feestjes. Daar komt nog eens bij dat ze -naarmate ze ouder worden- ook steeds kieskeuriger worden. Het is ze al snel te kinderachtig en uiteraard willen ze zeker niet voor elkaar onder doen. Dat betekent dat je hier wel eens om inspiratie verlegen kan zitten. Houdt de een een feestje bij een groter speelpark, dan wil de ander eigenlijk wel naar een Golfslagbad (als voorbeeld dan hè).

Tip: Eén van onze lezeressen had nog een toffe tip, hou eens een andersom feestje! Nodig de kids uit via een bedankje, haal ze thuis op in plaats van ze thuis te brengen…

Kinderfeestje 10 en 11 jaar

‘Gewone’ kinderfeestjes worden te kinderachtig gevonden. Meiden willen op deze leeftijd meer meisjesdingen met elkaar doen dan dat ze nog naar een speelpark gaan. Een makeup party kan in dit geval erg leuk zijn!

Een betaalbaar én toch spectaculair feestje is een slaapfeestje. Ik heb het hier bij de oudste al eens gedaan en dat vonden ze echt fantastisch. Frietje eten, potje voetballen in het park, matrassen in de kamer en dan met zijn allen een film kijken. Succes gegarandeerd. Hou er wel rekening mee dat je zelf ook niet veel slaapt. Ik ben er geloof ik om een uur op 04.00 tussen gaan liggen om ze te dwingen nog even te slapen 😉 . Maar wat was het tof!

Lees ook: Kinderfeestje:  wat als jouw kind niet wordt uitgenodigd?

Praktische zaken

Dan blijven er nog een paar vragen over: hoe ga je het vervoer regelen? Je kán alle kids thuisbrengen, maar uit jullie reacties blijkt dat je ook gewoon op de uitnodiging kan zetten dat ouders ze zelf mogen komen halen 😉 .

En dan rest ons nog het eten. Eindelijk iets waar je niet moeilijk voor hoeft te doen. Haal een tafelkleed dat vies mag worden, stort het vol met frietjes en laat de kinderen lekker van tafel eten. Hartstikke gezellig, en geschikt voor alle leeftijden!

Denk aan jezelf! Neem deze laatste tip zeker ter harte! Zorg ervoor dat je een lekkere fles wijn koud hebt staan. Die heb jij echt wel verdiend als op het einde van de dag de kids in bed liggen en jij languit op de bank kan. Je bent een topper en hebt het toch maar weer gepresteerd!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *