Kinderen

Slaapfeestje organiseren in de tuin: tips voor ouders

Het organiseren van een kinderfeestje valt niet altijd mee. Veel papa’s en mama’s zijn er ook niet dol op… Want een groep uitgelaten kids entertainen, daar heb je je handen vol aan. Maar een goede voorbereiding is het halve werk! Wil (lees: moet) jij een slaapfeestje organiseren voor een van de kinderen? Dan vind je in dit blog meer dan genoeg tips om er een bijzonder feestje van te maken, zonder dat het jou al te veel werk moet kosten. Want met ontspannen ouders wordt het zeker een feest – in ieder geval voor jezelf!

De eerste tip: organiseer eens een slaapfeestje buiten. Zit je zelf niet met een bende wilde kids in huis (en ook niet met de bende die zij vervolgens veroorzaken). En het is niet alleen praktisch; kamperen is ook nog eens hartstikke leuk, zelfs in eigen tuin!

slaapfeest organiseren in tuin

Inhoudsopgave

Kamperen in eigen tuin

Kamperen is niet alleen leuk tijdens de zomervakantie… Zolang het een béétje weer is kan het ook prima in je eigen tuin. En dat is eigenlijk best wel spannend!

Je hebt er niet eens een gigantische tuin voor nodig. Afhankelijk van hoeveel kindjes er uitgenodigd worden natuurlijk! Met wat creativiteit en onze tips, wordt dat slaapfeestje organiseren kinderspel.

En wil je nog iets anders leuks doen? Check dan even deze ideeën of lees deze 40 tips

Een slaapfeestje organiseren in de tuin: vanaf welke leeftijd?

We raden aan om niet met al te jonge kinderen in de tuin te gaan kamperen. Zeker onder de 8 jaar kunnen kinderen vaak last hebben van heimwee. En dan is buiten in een tent slapen nog een stukje spannender dan gewoon bij je vriendjes in huis. Het hangt natuurlijk ook een beetje van je kids af, en hun vriendjes of vriendinnetjes. Overleg in ieder geval vooraf met de andere ouders.

Slaapfeestje organiseren: wat heb je nodig?

Afhankelijk van het seizoen heb je voor je eigen tuin-slaapfeestje niet eens per se een tent nodig. Tijdens hete zomernachten kan je ook wat doeken spannen, kunnen ze heerlijk onder slapen. Als het wat frisser is is een tent natuurlijk wel een aanrader. Bedenk vantevoren of jij voor slaapspullen zorgt; de vraag is of je dan genoeg slaapzakken hebt! En wees ook voorbereid op een plotselinge bui; zorg ervoor dat de kids in noodgevallen altijd binnen terecht kunnen. Een slaapmatje is zo naar binnen verplaatst, maar laten we toch hopen dat jullie outdoor slaapfeestje niet in het water valt.

Dat zou namelijk zonde zijn van alle pret die je buiten kan beleven!

Buitenplezier

Overdag lekker ravotten in de bossen… En ’s avonds marshmallows roosteren bij het kampvuur, terwijl je elkaar spannende verhalen vertelt. Het lijkt Expeditie Robinson wel! Wie zegt dat kamperen in eigen tuin saai is, heeft het duidelijk nog nooit goed aangepakt. En zeker niet met wat vriendjes of vriendinnetjes erbij! Eigenlijk hebben de kids weinig nodig als ze eenmaal lekker op camping Zeldenrust (jouw achtertuin dus) vertoeven. Maar om ze toch een beetje bezig te houden – en het jou wat gemakkelijker te maken – kan je natuurlijk wel wat activiteiten op het programma zetten. Inspiratie nodig? Zo’n slaapfeestje organiseren is immers al zwaar genoeg! Bekijk onderstaand lijstje maar eens.

 • Ga het bos in. De natuur ontdekken, dat hoort toch ook bij kamperen. Ga op spooktocht of bouw samen een echte hut. Vergeet je (kinder)zakmes niet, het touw en misschien een papa of mama die de boel in de gaten kan houden…
 • Doe leuke buitenspelletjes in eigen tuin.
 • Houd een speurtocht
 • Rooster marshmallows of maak je eigen hotdogs boven een kampvuur. Hier is ouderlijke supervisie natuurlijk wel een must. Qua avondeten: maak het jezelf gemakkelijk en laat wat bezorgen. Buiten smaakt alles lekker, en je kids zullen er geen probleem mee hebben!
 • Laat de kids elkaar schminken… Maar dan met lichtgevende schmink!
 • Vertel spannende verhalen
 • Voor wie meer van glamping houdt: maak er een spa-kampeer-sessie van inclusief maskertjes en nagellakjes.
 • Ga lasergamen, gewoon in eigen tuin.
 • Houd een kussengevecht (maar pas op dat ze de tent niet afbreken!).
 • Doe een quiz.
 • Ga voor een oer-ouderwets potje Doen, Durf of de Waarheid.
 • Een karaoke avond is altijd leuk. Waarschuw wel de buren even… Sowieso een aanrader als je een slaapfeestje gaat organiseren in de tuin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *