Levensstijl

Waarom je een VPN nodig hebt in 2022

Sinds de start van de corona crisis in maart 2020 is het gebruik van een VPN, Virtual Private Network, exponentieel toegenomen. Met het massale thuiswerken en het gebruik van het eigen thuisnetwerk is dat ook erg logisch. Maar waarom maken steeds meer mensen gebruik van een VPN en waarom heb je een VPN nodig in 2022?
Misschien heb je nog nooit van een VPN gehoord, laat staan dat je weet hoe een VPN werkt. Daarom leggen we in dit artikel uit wat een VPN is, hoe deze werkt en waarom je een VPN nodig hebt in 2022.

vpn nodig om deze redenen

Inhoudsopgave

Wat is een VPN en waarom heb je dit nodig?

VPN is de afkorting voor Virtual Private Network. Een VPN zorgt ervoor dat jouw IP-adres wordt aangepast door verbinding te maken met een server uit een ander land. Op deze manier kun je anoniem het internet op en is jouw IP-adres (en dus ook locatie) geheim. Je surft dus als het ware op een privé-netwerk en je gegevens zijn niet zichtbaar. Met een VPN-verbinding wordt internetten een stuk makkelijker en veiliger en dus kan je zeker stellen dat dat nodig is! VPN fungeert als het ware als een tussenpersoon tussen jouw smartphone, tablet of laptop en de server.

Wij maken hier al jaren gebruik van, omdat Frank in de IT zit is dit voor hem ‘gesneden koek’ en twijfelt hij geen seconde over de noodzaak van VPN.

Wat kun je met een VPN?

Een VPN heeft diverse eigenschappen die bijdragen aan een veilig en anoniem internet. Door gebruik te maken van een VPN verzeker jij jezelf ervan dat je veiliger gebruik kunt maken van het internet. Volledige veiligheid is helaas niet mogelijk, maar met een VPN ben je een stuk veiliger dan zonder.
Wanneer je verbinding maakt met een veilige VPN, zoals bijvoorbeeld die van Express VPN, krijg je de mogelijkheid om volledig anoniem het internet af te struinen. Dat wordt onder andere bereikt doordat een VPN je daadwerkelijke, actuele, locatie verbergt. En op die manier laat jij geen vingerafdruk achter op het web.

Maar waarom zou je dat willen? Een VPN zorgt er bijvoorbeeld voor dat bedrijven je gegevens niet kunnen verzamelen en dus ook niet kunnen gebruiken. Jouw data is veel geld waard en daarom willen bedrijven jouw data maar al te graag verzamelen. Een VPN is nodig om dit te voorkomen.

Maar hoe zit het dan met een incognito venster, dan ben je toch ook onzichtbaar? Nee helaas niet. Met een incognito venster verberg je alleen je geschiedenis, maar ben je nog steeds zichtbaar.

Vaak kun je op openbare plekken gebruik maken van openbare wifi-netwerken. Soms hoef je alleen akkoord te gaan met de voorwaarden en kun je zonder wachtwoord in te vullen internetten. Helaas zijn deze wifi-netwerken onbetrouwbaar. Hackers kunnen makkelijk het netwerk aanvallen en jouw persoonlijke gegevens inzien en zelfs stelen. Met een VPN maak je anoniem verbinding met een openbaar wifi-netwerk, dus kunnen hackers niet zomaar jouw gegevens inzien. Ook handig.

Versleutel je netwerk

Met meer mensen die thuiswerken en meer digitaal verkeer, ontstaat er ook meer criminaliteit op het web. Hackers en malware worden steeds meer actief en dus is het tijd om actie te ondernemen. Nu actie ondernemen is dus nodig en met het behulp van een VPN, lukt dat meer dan uitstekend.

Het is met een VPN namelijk mogelijk om je internetverbinding te versleutelen. Hierdoor is het mogelijk om het internet af te struinen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je netwerk open en bloot ligt. Iets dat helemaal van pas komt wanneer je, op een of andere manier, op een gastnetwerk moet werken. Des te veiliger je verbinding is, des te beter dat voor jou is.

Inloggen op openbare wifi-netwerken brengt enige risico’s met zich mee en daarnaast zijn niet alle websites vrij te bezoeken in bepaalde landen. De verbinding kan soms erg traag zijn en je deelt ongewenst meer informatie dan je zou willen. Gelukkig biedt een Virtual Private Network (VPN) verbinding de oplossing.

Stream content van over de hele wereld

Wanneer het op het bekijken van content aankomt, kan een VPN ook in je voordeel werken. Zo kan het zijn dat je bepaalde content niet kan zien op Netflix, omdat je simpelweg in een ander land woont. Door het gebruik van een VPN is dat niet meer het geval. Een mooie bijkomstigheid van het gebruik van VPN, ook al is dit niet echt nodig, het is wel fijn! En zo kan Lotte met haar Galaxy a7 tablet tijdens de vakantie lekker blijven Netflixen.

Nu is dat uiteraard vooral heel erg leuk, maar ook handig voor mensen die veel reizen. Momenteel ligt dat reizen wellicht op een laag pitje, maar er komt een tijd dat het weer kan. En wanneer je in het buitenland graag verder kijkt naar de series die je in Nederland volgt, is het wel fijn dat die mogelijkheid er ook is. Doordat een VPN je IP-adres verandert, is het mogelijk om te bepalen van welke server je gebruikt maakt. En op die manier dus ook om de content te bekijken die in zo’n land beschikbaar is.

Vind de beste deals online met een VPN, handig als je het nodig hebt!

Het is anno 2020 nog niet bij iedereen bekend, maar het werkt wel. Wanneer jij hotels of vluchten naar het buitenland boekt, krijg je nog wel eens verschillende prijzen. Dat heeft te maken met het feit dat deze prijzen gebaseerd zijn op je IP-adres en je locatie. Met een VPN kun je ook een hoop geld besparen op vluchten en hotels. De prijzen van vluchten en accommodaties kunnen soms namelijk flink verschillen per locatie. Je kunt het beste de prijzen vergelijken door verschillende VPN-locaties te proberen. Je meldt je dus aan op servers uit verschillende landen om de prijzen per locatie te zien. Op deze manier verdien je die paar euro per maand die je aan je VPN-verbinding uitgeeft dus dubbel en dik terug!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *