Huishouden

Manager van je gezin ?

In mijn zakelijke leven loop ik met regelmaat tegen het zelfde probleem aan als in mijn privéleven. Hoe krijg ik mijn tijd het beste ingedeeld? Hoe zorg ik ervoor dat ik het werk allemaal gedaan krijg, zonder dat ik mezelf over de kop jaag. Als manager heb je daar natuurlijk tools voor, maar het blijft een uitdaging. Onlangs kwam ik een aantal tips tegen die mij weer even aan het denken zetten. Niet wereldschokkend hoor. Maar wel goed om jezelf zo nu en dan weer even aan te spiegelen. Het blijkt dat een deel van die tips niet alleen op zakelijk gebied gelden, maar ook in je privéleven toepasbaar zijn. Zo word je gezinsmanager van je eigen gezin.

Update: augustus 2020

Plannen en organiseren is in ieder geval van het grootste belang. Hieronder vind je nog meer tips!

gezinsmanager
Stockfoto door FamVeld

Inhoudsopgave

Gezinsmanager worden doe je zo!

1. Stel niet uit

Iedereen maakt zich schuldig aan uitstellen, maar uitstel is funest voor je planning. Meestal worden juist de zaken die spoed hebben verder uitgesteld. Simpelweg omdat het moeilijke, vervelende, onbekende of nieuwe taken zijn. Toch kan je deze als gezinsmanager het beste meteen aanpakken: van uitstellen groeit de stapel werk alleen maar, en het wordt steeds moeilijker uitgestelde klussen alsnog op te pakken.

2. Stel prioriteiten

Een gezinsmanager stelt prioriteiten. Dat klinkt eenvoudig, maar hierin schuilt de kern van problemen met een te hoge tijdsdruk. Bekijk de taken die voor je liggen, en bekijk goed wat écht prioriteit heeft. Spoedklusjes werk je uiteraard meteen af, daarna de zaken die tot je dagelijkse bezigheden behoren, en daarna alles wat gewoon een keer gedaan moeten worden. Plan voor deze laatste soort klusjes een vaste dag in. Of nog beter: besteed ze uit 🙂

3. Gebruik hulp als die je aangeboden wordt

Kenmerkend voor de perfectionistische manager / huisvrouw / moeder: alles zelf willen doen en niets uit handen geven. Maar een goede manager (ook de gezinsmanager) kan delegeren. Dat is lastig omdat omdat niemand het doet zoals jij wilt dat het gebeurd, of het niet zo goed doet. Desastreus, niet alleen voor je tijdsplanning, maar zeker ook voor de motivatie van diegene die je hun hulp aanbieden. Geef ze je vertrouwen, dat scheelt al gauw een hoop tijd.

4. Stel maximumtijden in

Uiteraard wil je dat wat je doet goed doen. Maar overdrijf dit niet: goed is goed en perfect bestaat niet. Die handdoeken hoeven niet perse gestreken te worden, toch?

5. Telefoon uit

Ben je bezig met iets belangrijks voor je werk of met je kinderen? Dan zet je als gezinsmanager je telefoon uit. Als het heel belangrijk is, dan bellen ze wel terug, of sturen ze een sms-je. Je hoeft alleen maar even terug te bellen wanneer je tijd hebt.

6. Mailbox dicht

Zeker voor e-mail geldt: niemand heeft je verteld direct te moeten reageren. Niet op je werk, maar ook privé als gezinsmanager niet. Bovendien is het niet te controleren of je je inbox hebt openstaan of niet. Uit dus die mail, en pas aanzetten als je er daadwerkelijk tijd voor hebt.

Ongetwijfeld voor de een meer waarheid dan voor de ander. Maar als het mij tijdelijk boven mijn hoofd stijgt dan lees ik dit weer even door…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *