GEZONDHEID

CBD olie gebruiken bij klachten maar ook als huidverzorging bijvoorbeeld

Steeds vaker kom je het gebruik van CBD olie tegen. Aangezien ik hier zelf ook al eerder mee in aanraking ben geweest bedacht ik me een artikel te schrijven over waar CBD olie allemaal goed voor is. Wist jij bijvoorbeeld dat CBD olie gebruikt wordt bij mensen die slaapproblemen hebben? Of bij stress en angst?

Inhoudsopgave

Waar is CBD olie goed voor en hoe werkt het?

Ik heb het zelf overigens nog niet eerder zelf gebruikt, maar mijn vader heeft wel CBD olie gebruikt in zijn laatste levensfase om de pijn wat draaglijker te maken. Pas toen ben ik me er eigenlijk wat meer in gaan verdiepen. Vooral ook omdat vrienden van ons CBD olie standaard in hun medicijnenkastje hebben staan. Zij gebruiken dit – indien nodig en mogelijk- liever dan medicijnen die door een arts voorgeschreven worden. En ik snap dat.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben helemaal niet anti medicijnen hoor. Maar ik vind wel dat we -als er een natuurlijk product is dat ook kan helpen- dat beter eerst kunnen proberen. Gewoon omdat we al genoeg rommel binnen krijgen. En CBD olie werkt goed voor heel wat problemen. CBD zorgt namelijk op diverse manieren voor een wisselwerking met ons lichaam. Daarnaast wordt het goed verdragen en is het niet giftig. Een fijne combinatie tegen allerlei klachten.

waar is CBD olie goed voor
Stockfoto van vrouw die olie inneemt door elizabethmphl

Maar eerst: wat is CBD olie nu precies?

CBD wordt ook wel cannabidiol genoemd. Het is een van de meer dan honderd organische verbindingen uit onder andere hennepplanten. De werkzame CBD stof wordt uit de bladeren en bloemtoppen van de hennepplant gehaald, een natuurlijk product dus.

Veel mensen hebben van nature al iets ’tegen’ CBD olie. en denken dat je er high van kan worden, maar dat is een groot misverstand. Dit komt omdat men CBD verwart met THC. Die laatste is de variant die in wiet zit, illegaal is én voor een high gevoel zorgt. Bij het gebruik van CBD olie zal je dus nooit high of stoned worden. Het WHO bevestigd dat ook. Wees dus niet te huiverig om deze olie te gebruiken waar het goed voor is. Gebruik gewoon je gezonde verstand en de gebruiksaanwijzing van dit product om je klachten te verminderen of zelfs te laten verdwijnen.

Hoe werkt CBD olie en wat is het ECS systeem?

Voordat ik dieper in ga op waar CBD olie goed voor is eerst nog iets meer over de werking van CBD en hoe deze ons ECS systeem beïnvloed.

CBD behoort dus tot een familie van verbindingen die cannabinoïden heten. Deze bestaan buiten het lichaam. Maar mensen én zoogdieren zoals paarden, honden, katten maar ook bijvoorbeeld vissen bevatten een systeem van endocannabinoïden. Het ECS genaamd. Dit systeem is dus standaard aanwezig in ieder menselijk lichaam en CBD heeft eenzelfde moleculaire structuur als de endocannabinoïden.

Het ECS systeem heeft een belangrijke rol in ons lichaam. Het geeft signalen door naar onze hersenen als er iets niet goed blijkt te gaan in andere systemen in ons lichaam en zorgt ervoor dat er actie ondernomen kan worden in de vorm van afgeven van biologische verbindingen en enzymen. CBD kan inwerken op bepaalde receptoren in dit ECS, het kan zich namelijk hechten aan twee receptoren in ons lichaam. De CB1 en CB2 receptoren. Door het hechten aan deze receptoren kan CBD het endocannabinoïden systeem op een natuurlijke manier ondersteunen.

Naast het ondersteunen van het ECS heeft CBD ook invloed op de receptoren die het stofje Serotine aanmaken en daarmee verantwoordelijk zijn voor het geluksgevoel. Daarnaast vertraagd CBD ook de afbraak van AEA welke volgens onderzoekers mogelijk een rol spelen in eetlust, slaappatronen en stemming.

Bovenstaande is ‘in een notendop’ uitgelegd hoe CBD werkt. Wil je daar meer van weten dan verwijs ik je door naar bijvoorbeeld de website van Cibdol. Daar vind je nog veel meer uitleg over de werking van CBD.

Hier is CBD olie goed voor

CBD olie werkt tegen slaapproblemen

Ook al is CBD olie geen slaapmiddel, het kan wel degelijk helpen bij slaapproblemen. De werkzame stof cannabidiol helpt namelijk om je lichaamscellen gezond te houden. Aangezien je lichaam cannabinoïden relatief snel opnemen en de lichaamseigen endocannabinoïden hiermee aanvullen kan CBD olie als natuurlijk alternatief goed zijn voor je slaapproblemen. Het zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap valt en dat je slaapkwaliteit verbetert.

Stress en angstklachten verminderen

Heb je last van een angststoornis of (tijdelijke) stress klachten vanwege bijvoorbeeld examenperiodes of andere moeilijke periodes in je leven, dan kan CBD olie goed zijn om te gebruiken. Hierboven beschreef ik al dat CBD van invloed is op het Serotonine stofje dat je geluksgevoel beïnvloedt. Daar waar Serotonine aan de ene kant je geluksgevoel bevordert zorgt het aan de andere kant voor vermindering van angst en stress.

CBD olie kan goed werken voor ontstekeningen en chronische pijn

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat CBD olie ontstekingsremmend kan werken. De Cytokinen die een grote rol spelen bij ontstekingen worden namelijk beïnvloed door CBD. Dat gegeven op zich is natuurlijk heel positief. Toch heeft dit ook een keerzijde. Cytokinen kunnen namelijk te actief werken, of ontstekingsremmend werken. En CBD olie kan hierin een remmend én een stimulerend effect hebben.

Daarnaast is het zo dat ontstekingen in je lichaam een functie hebben. Zij zijn namelijk essentieel voor ons immuunsysteem om infecties te bestrijden. CBD olie is dus goed om een ontsteking te remmen, maar kan ook te goed remmen. Een goede dosis CBD is hierin dan ook van belang.

Fybromyalgie en CBD olie

CBD olie is goed voor Fybromyalgie blijkt uit onderzoek waar Reuma Nederland over heeft gepubliceerd. Hierbij is echter wel van belang om te weten dat dit over medicinale olie gaat mét THC. CBD olie zonder THC leek in dit onderzoek geen effect te hebben. Meer over dit onderzoek lees je hier.

Migraine en CBD

CBD olie heeft meerdere pijnstillende eigenschappen zoals je hierboven al hebt kunnen lezen. Ook in geval van migraine lijkt de olie bij te kunnen dragen aan een oplossing. Niet alleen tegen de zware kloppende hoofdpijn die in het geval van migraine optreedt, maar CBD olie heeft ook een gunstig effect op de misselijkheid die vaak optreedt bij migraine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *