Huishouden

Zo breng je orde en overzicht in de kledingkast van je kleintje

Soms voelt het alsof er geen einde komt aan het inrichten en opruimen van de kledingkast van je kind. Omdat kinderen snel groeien, koop je vaak veel kleding in verschillende maten en zit de kledingkast binnen no time weer bomvol. Het is dan ook belangrijk om te zorgen voor een goede indeling van de kast om te voorkomen dat deze telkens opnieuw rommelig wordt. Hier een aantal tips en trucs die je hierbij kunnen helpen.

kledingkast kind inrichten

Inhoudsopgave

Kledingkast van je kind inrichten en opruimen

Ik weet niet of je al bekend bent met de Marie Kondo methode? Zo niet dan kan ik je adviseren daar eens iets meer over te lezen. We beschrijven haar methode kort in ons blog over consuminderen; niet geheel onbelangrijk als je de garderobe van je kindje overzichtelijk wilt houden.

Kast uitmesten

De eerste stap richting een overzichtelijke, opgeruimde kledingkast is het uitmesten van de kast en het uitzoeken van de kleding die je hebt. Begin dus met het uitruimen van de kledingkast van je kind voordat je weer kan inrichten. Haal alle kleding eruit en leg deze op de grond. Dit is een goed moment om de binnenkant van je kast schoon te maken en het stof te verwijderen.

Vervolgens ga je de kleding sorteren op soort. Maak een stapel met spijkerbroeken, een stapel met truien en een stapel met shirts met korte mouwen. Dit is handig, omdat je zo goed ziet van welke categorie je veel of juist weinig items hebt. Na het sorteren is het tijd voor het uitzoeken. De gouden tip voor het uitzoeken is: less is more. Dat wil zeggen: wees kritisch en hou alleen wat je kind écht nodig heeft.

Je kunt bij het uitzoeken van de kleding twee vuilniszakken gebruiken, de één vul je met de kleding die je weg kunt gooien. De kleding die veel gedragen is, verwassen is of gaten heeft komt in deze zak terecht. Je hebt ook kleding die je kind bijvoorbeeld niet meer past, maar die nog wel in goede staat is. Deze kleding komt niet meer in aanmerking voor het inrichten van de kledingkast van je kindje en doe je in de andere vuilniszak. Je kan deze kinderkleding verkopen of weggeven om die een tweede leven te geven.

Verschillende methodes voor (opnieuw) inrichten van de kledingkast van je kind

Indelen op kledingcombinatie

Als je de kleding hebt uitgezocht, is het tijd om de kleding handig en overzichtelijk in te delen. Een indeling die voor overzicht kan zorgen in de kledingkast van je zoon of dochter, is een indeling op basis van kledingcombinatie. Naast dat dit er netjes uitziet, kan het ook een boel tijd schelen in de ochtenden.

Haal eerst alle meisjes- of jongenskleding uit de kast en leg het voor je neer. Dan is het tijd om setjes te gaan maken! Dit kan even een puzzelwerkje zijn, want welke items staan er leuk op elkaar en welke niet? Probeer bijvoorbeeld effen kleding en patronen met elkaar af te wisselen, zodat de outfits niet te druk worden. Houd ook rekening met het weer. Combineer een warme trui met een warme broek, zodat je een winters setje hebt. Hang elk setje aan een hanger en hang alle hangers in de kast. Met deze indeling zie je snel welke kleding nooit gedragen wordt, zodat je deze meteen weg kunt gooien. Hierdoor raakt de kast minder snel opnieuw overvol.

Sorteren op kleur in de kinder kledingkast

Een andere manier om snel overzicht te creëren in de kledingkast van je kind met het inrichten, is het sorteren van de kinderkleding op kleur. Je kunt er in dit geval voor kiezen om eerst de kleding op soort te sorteren. Dit wil dus zeggen: broeken bij de broeken, lange mouwen shirts bij de lange mouwen shirts, enzovoort. Het is het makkelijkste als je alle kinderkleding naast elkaar op kunt hangen, zodat je overzicht creëert. Als je de kleding op soort hebt gesorteerd, ga je per soort een onderverdeling maken op kleur. Als je op zoek bent naar een zwart T-shirt voor je kleintje, heb je deze zo gevonden! Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om al de kleding eerst op kleur te sorteren en daarna pas de soorten bij elkaar te hangen. 

Bakjes en mandjes zijn onmisbaar!

Met behulp van bakjes kan je ook de kledingkast van je kind overzichtelijk inrichten. Je kunt alle kleding opvouwen of zelfs oprollen en per categorie in een bakje doen (Marie Kondo). Soms heb je voor één categorie meerdere bakjes nodig. Allereerst kun je bakjes vullen met kleding van een ander seizoen. Als je kast aan de kleine kant is, kun je deze kleding ergens anders opbergen, op zolder bijvoorbeeld.

Zo heb je alleen kleding in de kast die op dit moment nodig is. Je kunt ook bakjes vullen met de kinderkleding die nog net iets te groot is. In dit geval kun je de bakjes een label geven voor je ze wegzet, bijvoorbeeld met de maat van de kleding erop. De rest van de kleding doe je dus allemaal in een bakje en zet je in de kast. Als je een item nodig hebt, pak je het bakje uit de kast en haal je het item eruit. Je hebt zo niet langer last van stapels die omvallen als je de onderste broek eruit trekt en de kast is ten alle tijden opgeruimd en overzichtelijk! 

Tip: Wil je graag zien hoe je alle kledingstukken kan vouwen volgens de Marie Kondo methode? Op het kanaal van Wonen & Opruimen vind je voor alle kledingstukken korte video’s!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *