Reizen

Boek jij wel eens bij Airbnb? Vraag dan je servicekosten terug!

Waarom zou je de servicekosten van je Airbnb terugvragen? Dat ga ik je uitleggen!

Een poos geleden boekte ik voor ons gezin een vakantie via Airbnb. Ik had er al diverse positieve verhalen over gehoord en wilde mezelf eens verdiepen in deze verhuurservice. Het boeken van Airbnb was in ons geval niet persé goedkoper als dat je boekt via een bungalowpark, maar het is wel persoonlijker. En in ons geval ontvingen we een warm welkom door de eigenaar van het huisje en werden we ook nog wegwijs gemaakt in de omgeving. Heel tof dus.

Nu blijkt dat een Nederlandse rechter zich eerder dit jaar over de service die Airbnb verleend gebogen heeft. Om precies te zijn:over de gerekende servicekosten van Airbnb. Er blijkt iets mee ‘aan de hand’ en in een heel aantal gevallen kan je de Airbnb servicekosten als huurder terugvragen.

servicekosten airbnb terugvragen
Stockfoto van vrouw op app door Daniel Krason

Inhoudsopgave

Waarom we kozen voor Airbnb en hoe je de servicekosten kan terugvragen

Wij zitten altijd aan het hoogseizoen vast, omdat ik in het basisonderwijs werk en onze oudste leerplichtig is. Met al die weken vakantie in het onderwijs hoor je mij niet klagen. Maar een feit is wel dat het daardoor duurdere vakanties zijn als wanneer je kiest voor een vakantie in het laag – of naseizoen. Al heel lang, zeker wel tien jaar, wilde ik graag eens naar de Waddeneilanden. Via een kennis kreeg ik de tip om dit eens via Airbnb te boeken, omdat je dan van locals en particulieren een onderkomen huurt en je dan ook meer het echte eilandgevoel mee krijgt.

Diezelfde avond ben ik achter de laptop gekropen en heb ik eens gekeken naar wat het aanbod precies bij Airbnb was. Keuze genoeg: van chalet tot een geheel appartement, maar ook een gastenhuisje in de tuin bij mensen of een bungalow op een vakantiepark die dan van de verhuurder zelf was. Ik besloot voor een ‘superverhuurder’ te gaan, zo werd deze omschreven door Airbnb. Leek me wel zo veilig.

Bij een Airbnb boeking staat hoeveel het per nacht kost; in ons geval € 120,00. Voor een week waren we dus € 840,00 kwijt en daar kwamen de Airbnb servicekosten van € 129,00 nog bij (die ik nu kan terugvragen).

Van de verhuurder kregen we een aardige mail met daarin nog hoe we het beste konden rijden en met tips voor tijden van de veerboot. Eenmaal aangekomen was het een warm welkom. Ik had van tevoren nachtmerries dat het bij aankomst om een kelder bleek te gaan en dat er helemaal geen Airbnb huisje stond. Maar echt: de verhuurder was super vriendelijk, het huisje was schoon en er lag zelfs speelgoed voor de kinderen waar ze mee mochten spelen. Ook bood de verhuurder aan om de omgeving te laten zien en de laatste avond mochten we zelfs met hem en zijn vrouw mee eten. Het appartement waar wij in verbleven was van zijn schoonouders, die een vakantiehuis in Frankrijk hadden en hun appartement verhuren op de dagen dat zij zelf in Frankrijk zijn.

Rechterlijke uitspraak; waarom kan je servicekosten Airbnb terugvragen?

Hoewel die ene keer ons uitermate goed bevallen is, hebben we daarna niet meer geboekt bij Airbnb. Dat lag niet aan de vakantie ervaring, maar meer aan onze financiële prioriteiten. We willen ons nieuwe huis fijner bewoonbaar maken. Veel van onze vrienden en kennissen boeken echter regelmatig zo. Mijn zusje, onze eigen Floortje Dessing, heeft ook regelmatig overnacht door middel van een Airbnb.

Begin 2020 heeft een rechter naar de verhuurservice van Airbnb gekeken, dit omdat veel mensen aangaven dat de servicekosten die Airbnb rekent niet correct leken te zijn. Airbnb rekent de servicekosten namelijk zowel aan de verhuurder (dus de eigenaar van de woning/slaapplek) als aan de huurder. Dit verdienmodel mag niet, omdat het niet alleen dubbele servicekosten zijn maar ook omdat er aan beide kanten geld ‘verdient’ wordt. In ons geval ging het om een klein bedrag, maar als je veel gebruik maakt van het Airbnb platform dan loopt het al snel in de honderden euro’s. Daarnaast werd er in eerste instantie een klein percentage door Airbnb aan servicekosten gerekend, maar tegenwoordig kan dat al oplopen naar 14 %.

Ik ging toch wel even anders kijken naar het bedrag van € 129,- aan servicekosten wat wij eerder betaald hadden en wil deze dan ook zeker aan Airbnb terugvragen.

Servicekosten terugvragen

Zelf via een brief of mail bij Airbnb servicekosten terugvragen blijkt niet zo makkelijk. Ten eerste omdat Airbnb het niet eens is met de gerechterlijke uitspraak en ze daarnaast ook niet ingaan op individuele aanvragen. Maar wat dan?

Denkend aan het motto: ‘samen sta je sterk’ blijkt er een bedrijf te zijn die wél voor alle individuele gevallen servicekosten terugvordert en daar zelfs een stichting voor heeft opgericht. De Airbnb servicekosten stichting. Als het ze niet lukt dan betaal je zelf niets. Lukt het wel, dan betaal je van het bedrag dat je van Airbnb terugkrijgt 25% aan dit bedrijf. In principe verlies je dus niets, omdat je het geld toch al kwijt bent. Het is wel aan te raden om hier niet lang mee te wachten, anders kan het zijn dat je boeking niet meer terug te vorderen is wegens ‘verjaring’.

Hoe kom je achter de Airbnb servicekosten om terug te vragen?

Grote kans dat je de servicekosten van een boeking niet onthoudt, laat staan als het meerdere boekingen zijn geweest. In je account op Airbnb kan je deze gemaakte kosten gewoon terugvinden.

Wat je hiervoor moet doen:

  • Inloggen op Airbnb en naar je account gaan
  • Klik op: ‘Reizen’
  • Ga door naar ‘ Afgerond’
  • Selecteer een boeking en klik op: ‘Betalingsbewijs ophalen’
  • Je kunt deze nu downloaden of afdrukken

Je kunt het ook in je mailbox opzoeken. Dit doe je door:

  • Te zoeken op ‘Airbnb factuur’ of ‘Airbnb receipt’
  • De boeking te selecteren waar je de factuur van wilt hebben
  • Druk op ‘Betalingsbewijs bekijken’
  • Download dit of druk het af

Gebruik maken van een gezamenlijk initiatief

Als je geen zorgen wilt hebben over hoe je deze servicekosten terug kunt krijgen, dan is het wellicht een idee om je aan te sluiten bij het gezamenlijke initiatief om van Airbnb geld terug te krijgen. Onder aanvoering van een team topadvocaten richten zij zich op het terugvorderen van deze kosten. Als het lukt betaal je 25% van het teruggevorderde bedrag, bij een negatief resultaat kost het je niets.

Wat heb jij nog terug te vragen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *