Reizen

Op vakantie in een Agriturismo in Toscane, Italië

Als de lente komt, dan stuur ik jou… nee, die tulpen uit Amsterdam heb je wel een keer gezien. De tekst kunnen we beter veranderen in: als de lente komt, dan stuur ik jou… naar een Agriturismo in Italië Toscane, om daar lekker met een lokaal kaasje en wijntje aan het zwembad te zitten met uitzicht op de knalgroene glooiende heuvels en de goudgele graanvelden. Ritmisch past die zin niet in het bekende liedje van Herman Emmink. Maar het is wel een goed idee.

Inhoudsopgave

Toscane: toeristisch, maar lang niet overal en altijd

Nu is Italië al één van de populairste vakantielanden en Toscane vooral heel druk, zou je denken. Maar dat is dus niet waar. Er zijn inderdaad toeristentrekpleisters: Florence, San Gimignano en Volterra. Maar het is in die steden niet zo dat je je een weg moet banen tussen de toeristen zoals in Venetië. Zeker niet als je er in voor- of najaar naartoe reist en niet alle geijkte plekken opzoekt. En doe je dat toch, rij dan ’s avonds naar één van die stadjes, als de toeristen weer in hun huisjes zitten.

Zon, strand, groen, genieten!

Toscane is even groot als Nederland en kent een lange kustlijn met een schitterend binnenland. Het strand wordt geflankeerd door donkergroene bossen, daarachter liggen de heuvels. Het is daar heerlijk ontspannen in Italië. De kleuren licht- en donkergroen en goudgeel wisselen zich op een prachtige manier af, alsof iemand op smaakvolle wijze een lappendeken heeft samengesteld. Overal zie je de statige cipressen opduiken. Je vergeet bijna dat die lappendeken een functie heeft: die van de agricultuur.

Stockfoto van Val d’Orcia door FranciscoMarques

Even apart noemen: de adembenemende Val d’Orcia

Toscane kent louter mooie plekken, maar de Val d’Orcia, even ten zuiden van Siena, is een adembenemende plek. Hier wil je eigenlijk niet meer weg. Dat vond ook de regisseur van de film Gladiator, die een dromerige, sprookjesachtige locatie zocht waar hoofdrolspeler Russell Crowe door het wuivende graan kon lopen. Als je Toscane intikt op Google, krijg je bovenaan altijd foto’s van dit dal te zien. Of het wereldberoemde slingerweggetje bij La Foce en Radicofani. Op deze plekken is het gek genoeg zelden druk! Dus ga je op vakantie naar Italië en settle je in een agriturismo in Toscane? Bezoek dan zeker deze plekken!

Geluidsdragers: cassette en cd

We kunnen nog wel pagina’s lang doorgaan over deze mooie streek. Maar zoals we in het intro al aankondigden: we sturen je gewoon die kant op om het zelf allemaal te ervaren, te proeven en voelen. De zuurpruim die Toscane ‘niks aan’ vindt, moet nog geboren worden. Nee, deze regio heeft alles: natuur, vermaak, kunst, cultuur, mooi weer, een heerlijke keuken en lieve, ontspannen mensen. Boek (zodra het weer mag) meteen een vlucht naar Italië, een huurauto en een agriturismo en hou in je achterhoofd: Chi si accontenta gode – wie tevreden is, geniet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *