Reizen

Rondreis met kinderen maken: als jullie willen is geen brug te ver

“De wereld verkennen, dat moet je doen als je jong bent. Want een rondreis met kinderen, dat gaat er echt niet meer van komen.” Je hoort het wel eens (vooral als je jong bent 😉 ), en er zit ook wel een kern van waarheid in. Want rondtrekken is misschien niet direct dé vorm van vakantie vieren waar je nog aan denkt als je kinderen hebt. Maar al zitten er wat haken en ogen aan, je hoeft het rondreizen echt niet te laten als je eenmaal een gezin hebt!

Inhoudsopgave

Een rondreis met kinderen; samen ervaringen opdoen

Het mooiste aan een vakantie met het hele gezin is dat je samen nieuwe ervaringen op doet. Of je dat nu in ons eigen land doet, of aan de andere kant van de wereld, bijvoorbeeld bij het verkennen van de jungle tijdens een rondreis Costa Rica . Genoten jij en je lief al ontzettend van rondreizen toen jullie nog vrij en blij (lees: kinderloos) door het leven gingen? Dan is er geen reden om er mee te stoppen nu je wel een gezin hebt. Het kost wat meer voorbereiding en planning dan back in the days, maar het is een prachtige manier om jullie reislust door te geven aan je kind(eren). En ze leren er meteen de wereld beter door kennen! Als je het je kan veroorloven, en jullie hebben er zin in, zou ik zeggen: doen. Maar bedenk je wel eerst even of je (lees: jullie allemáál) er ook wel echt zin in hebben.

Een rondreis met je hele gezin: de pro’s en con’s

Als je met het gezin wil gaan rondreizen is de leeftijd van je kinderen een bepalende factor. Natuurlijk is het niet onmogelijk om rond te trekken met een baby of peuter. Maar stel jezelf ook de vraag: voor wie doe je het? Natuurlijk levert het mooie foto’s op voor je albums (of je Instagram account), maar verder zal je kleintje er zich niks meer van herinneren.

Als ze echt nog klein zijn kan je net zo goed dichter bij huis vakantie vieren. En op één plek. Dat scheelt een hoop reistijd, en ook een hoop geld. Want laten we wel wezen: een rondreis maken met kinderen is wel even wat duurder, en meer geregel, dan een studenten-backpack avontuur. Ook omdat je niet op de meest goedkope locaties wilt uitkomen. Zijn ze nog (te) klein? Dan kan je misschien beter je geld sparen voor een verre reis in de toekomst. Kies nu dan even voor een vakantie die rustiger en comfortabeler is. Want al die babyspullen meeslepen op een rondreis, daar moet je toch niet aan denken?

Herinneringen voor altijd als je gaat rondtrekken

Een lekkere strandvakantie, daar is niks mis mee. Al vraag je je na het zoveelste Canarische eiland op den duur soms toch een beetje af wat nou ook alweer op welk eiland gebeurde. En tijdens welke vakantie. Een verre rondreis, dat levert herinneringen voor altijd op, zeker als je met kinderen kan gaan. Het zal hun wereldbeeld veranderen en ze indrukken geven die ze nooit meer gaan vergeten. Wie zegt dat een vakantie met je ouders saai is?

Maar hoe pak je een rondreis met kinderen aan?

Zeker als je al een echte wereldreiziger bent, is het verleidelijk om je hele reis zelf uit te stippelen. En dat kan ook, maar houd er rekening mee dat je waarschijnlijk wel hogere eisen hebt nu je kinderen mee reizen! Een rondreis met kinderen plannen kost dus meer tijd. Je wilt niet dat ze in een of ander vies hotel terechtkomen. Daarom een belangrijke tip als je wat verder weg een rondreis met je kinderen wil gaan maken: kies voor een georganiseerde reis. Dat scheelt je een hoop moeite, en als je boekt bij de juiste reisorganisatie weet je dat het goed zit.

Voor je enthousiast aan het boeken slaat: bedenk nog wel even wat je te wachten staat. Kost het jou al moeite om je puber één keer die koffer in te laten pakken? En worden ze altijd lichtelijk vervelend als jullie onderweg zijn? Dan past een rondreis misschien niet helemaal bij jullie gezin. Zorg ervoor dat jullie allemaal weten waar je aan begint en dat alle gezinsneuzen dezelfde kant op staan! Richting jullie reisdoel, zeg maar.

De bestemming kiezen

Rondreizen kan overal. Zelfs in ons eigen land kan je rondtrekken tot je een ons weegt! En met nog wat jongere kinderen is dat ook hartstikke leuk. Genoeg dagjes weg en vakanties in Nederland gehad? Hebben jullie iedere buitenspeeltuin, natuurgebied en dierentuin inmiddels wel gezien? Dan wordt het tijd om jullie horizon te verbreden.

Een rondreis door Europa met kinderen

Binnen Europa kan je met kinderen ideaal rondreizen. Je kan natuurlijk lekker jullie eigen auto pakken. Maar wat dacht je van een rondreis per trein? Duurzaam vervoer, en tegelijkertijd zie je een heleboel van het Europese landschap. Leuk is het om verschillende steden aan te doen, maar je kan natuurlijk ook uitgebreid van de natuur genieten. Bovendien kan je gemakkelijk hotelletjes boeken, een camping of bijvoorbeeld een (Air)BNB. Je kan bent vrij flexibel, en dat maakt jullie rondreis wel zo ontspannen. Maar je kan er ook een échte wereldreis van maken en nog verder weg gaan natuurlijk!

Een echte wereldreis maken met het hele gezin

Zeker als de kinderen al wat groter worden kunnen ze de wereld sámen met jullie op een prachtige manier ontdekken. Wat dacht je van een rondreis door Sri Lanka? Azië ontdekken nog voor je volwassen bent, dat klinkt toch als een droom? Mijn broer heeft het dit jaar nog gedaan, samen met zijn kinderen. Ik heb zelf nog een rondreis door Amerika op de planning staan met mijn kids én ik zou heel graag Afrika nog ontdekken.

Wat staat er nog op jullie wishlist?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *