Boeken

Bejaarden zijn hip (en zo hoort het ook): een ode aan alle oudjes

Bejaarden zijn hip. Iets anders kan ik niet concluderen. Het ene na het andere televisie-programma rolt van de band. Bejaarden die reizen. Of bejaarden die juist alleen maar thuis zitten. En wat dacht je van bejaarden die leven zoals jongeren dat nu doen? Ik beken direct dat ik een enorm zwak heb voor oudjes. Sinds ik geen opa’s en oma’s meer heb zie ik een klein stukje van hen in iedere oudere die ik tegenkom. Misschien zijn we daarom allemaal zo dol op programma’s over oudjes. Of misschien omdat het al snel unieke en eerlijke televisie oplevert. Want de ouderen zijn zo lekker zichzelf. Vind jij dat ook? Lees dan vooral nog even door.

2. De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

Allan wordt 100 jaar. Reden voor een groots feest in het bejaardenhuis. Inclusief cake en ballonnen! Maar daar heeft Allan dus weinig trek in. Zoals de titel al een beetje verklapt: Allan klimt uit het raam en piept er tussenuit. Eigenlijk meteen, vanaf het moment dat hij relatief ongeschonden tussen de rozen landt, belandt hij van de ene in de andere absurde situatie. Je moet wel een beetje van gekkigheid houden, maar dan is dit een heerlijk boek over de gekke belevenissen van een hele lieve oude man. Die overigens niet op zijn achterhoofd is gevallen. Ook niet nadat hij dat raam uit was geklommen.

De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween (2017) kost €7,99 als paperback

Bejaarden op de buis

Niet alleen in boeken, maar vooral op televisie zijn bejaarden populair. Blijkbaar trekt u behoorlijk wat kijkcijfers, senioren van Nederland! En ik snap volledig waarom. Oudere mensen hebben heel wat meer van de wereld gezien dan wij. Ook al zijn sommigen zelfs nog nooit op vakantie geweest. En bovendien zijn de niet-verlegen types niet te kwaad om op televisie hun ongezouten mening te geven. Heerlijk toch? Eerlijk gezegd zie ik het liever dan Temptation Island. Maar dat is slechts míjn ongezouten mening.

De wereld volgens 80-jarigen

Heb jij het gevolgd, ‘De wereld volgens 80 jarigen‘? Een groep ouderen in een riante villa met alle moderne snufjes die je maar kan bedenken. Allemaal een eigen smartphone, en zet de camera’s maar aan. Het is gewoon heerlijke televisie. Zeker het terugkijken waard mocht dit programma je ontgaan zijn.

Oudje zkt. Vrouwtje

Oké, een dubieuze titel, hoor ik u denken. Een dating show voor senioren? Bejaarden zijn hip, maar gaat dit niet iets te ver? Wordt dat wat? Nou beste lezer, we herinneren ons allemaal het (ongoing) succes van Boer zoekt Vrouw. Daar zat ook menig geiten-wollen sokken type tussen. Wie zegt dat je voor daten jong moet zijn? En er zijn genoeg senioren die graag een partner willen, maar moeite hebben met het vinden van die leuke man of vrouw. Dus, wie weet.

Het programma ‘Oudje zkt. Vrouwtje’, gepresenteerd door André Hazes, komt dit najaar op de buis. Enne, je kan jezelf (of je opa of oma Casanova) nog steeds opgeven voor Oudje zkt. Vrouwtje. Onder het mom van ‘wie niet waagt, wie niet wint’ dan maar?

Lees ook: Kleinkinderen en hun grootouders; ieder bezoekje brengt iets bijzonders

Omroep Max(imaal kijkgenot)

Bejaarden zijn hip, ongetwijfeld. Het beste bewijs daarvan is misschien nog wel Omroep Max in het algemeen. Slow-tv, veel ouderen, niks mis mee toch? In deze stressvolle tijden? Dus ga weer eens lekker bij opa en oma op bezoek, keuvel over koetjes en kalfjes en breng je eigen ode aan de oudjes. Want zeg nou zelf; ze verdienen het toch?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *