Culinair

Makkelijke flammkuchen recepten; een multifunctioneel bijgerechtje

Het maken van dit flammkuchen recept is simpel, snel en het resultaat is een overheerlijk gerecht. Met wat olie, bloem en natuurlijk yoghurt heb je de basis-ingrediënten voor dit knapperige deegproduct wellicht altijd wel in huis. Je kunt ze gewoon als Flammkuchen eten natuurlijk, maar ook serveren bij antipasti, als wrap, met Oosterse hapjes of bij rijstgerechten. Waar passen deze flammkuchen recepten eigenlijk niet bij? We geven je natuurlijk het oersimpele recept voor de deeg bodem en een aantal tips om het te combineren.

flammkuchen bodem zelf maken van deeg en heerlijke recepten om mee te combinere

Flammkuchen bij de antipasti recepten

De flammkuchen is een afgeleide van de Italiaanse piadina, een soort wrap die als bijgerecht dient, maar die ook wel eens gevuld wordt met groenten, vlees en kazen. De piadina houdt het midden tussen een pizzabodem en een pannenkoek en daarom is het niet zo vreemd dat jouw flammkuchen prima met allerlei antipasti recepten combineert. Gegrilde paprika’s, aubergines en courgettes, salami en andere worsten, kazen, bruschette, pesto: het mag allemaal tegelijk op tafel en je gezelschap zal de vingers erbij aflikken.

Eigenlijk lijkt dit flammkuchen recept op de Duitse flammkuchen. En die wordt weer vaak als een soort pizzabodem gebruikt! Hoe? Beleg hem, als hij bijna klaar is, met je favoriete kaas, rucola en tomaat en je hebt een complete, heerlijke en kleurige lunch. En nog gezond ook.

Als dipgerecht bij Oosterse of Arabische hapjes

In de Oosterse en Arabische keukens vinden we vaak yoghurt terug, dus het zal geen verbazing wekken dat het eigenlijk het allerlekkerst is om de flammkuchen enkel en alleen met een heerlijke verse hummus te serveren, bij wijze van voorgerecht. Het enige probleem is: je blijft ervan eten.

Als Mexicaanse wrap

Wanneer je flammkuchen wilt vullen als wrap recepten, is het een kwestie van goed timen: een wrap moet immers enigszins flexibel zijn en niet te knapperig – dan valt er niks te wrappen omdat de boel uit elkaar valt. Dus je bakt ze en doet de vulling erin wanneer ze nog niet helemaal knapperig zijn. In de oven krijgen ze die crunch alsnog. Wat je sowieso moet doen is je vulling eerst goed opwarmen, waarna je de flammkuchen belegt, oprolt, in zilverpapier wikkelt en warm houdt in de oven (ongeveer 160 graden). Je Mexicaanse bonenprutje met gehakt erin, een lik crème fraîche en wat stukjes avocado: heerlijk. Veel lekkerder dan met zo’n zak kant-en-klare wraps uit de supermarkt!

Turkse pizza van een flammkuchen maken

Een Turkse, vegetarische pizza vergt een iets andere aanpak. Je bakt de flammkuchen en belegt hem met verkruimelde feta en gegrilde groenten volgens de recepten. De kaas moet eerst smelten. Dit kan al als je één kant gaar hebt: draai hem om en leg de kaas op de gare kant. Terwijl de kaas smelt, wordt de andere kant gaar en leg je de gegrilde groenten erop. Daarna kun je het afmaken met sla, tomaat en komkommer. Deze groenten mogen natuurlijk niet te lang verwarmd worden. De combinatie van fris/rauwe groenten en hartige kaas met gegrilde groenten is juist zo lekker in dit gerechtje. Vouw het geheel dicht en laat het even warm worden in zilverpapier. Serveer er sambal of harissa en knoflooksaus bij. Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *