Tuin

Je tuin veranderen? Gebruik deze tips voor een goede aanpak!

Het veranderen van een bestaande tuin kan best lastig zijn. Niet alleen omdat het veel werk is, of de verandering misschien veel geld kost, maar ook omdat je misschien wel planten en/of bomen wilt hergebruiken. Dat laatste betekent dat je veel moet verplanten. Op zich geen probleem, maar als je tuin op de schop gaat dan moet je wel plek hebben om te verplanten, of tijdelijk plek maken bijvoorbeeld. En daarnaast speelt het jaargetijde ook een rol. Ik laat je graag zien hoe wij onze tuin metamorfose hebben aangepakt!

Inhoudsopgave

Je bestaande tuin veranderen, een plan van aanpak

Een plan van aanpak om je tuin te veranderen is wel handig, zo niet essentieel! Dat kan ik je nu uit ervaring vertellen. Wij hadden namelijk géén plan van aanpak waardoor we dingen dubbel gedaan hebben en gewoon minder effeciënt bezig zijn geweest. Uiteindelijk is alles goedgekomen, maar een plan van aanpak is toch beter.

big slabs graszoden leggen bij het veranderen van de tuin

6. Gras zaaien of grasmatten leggen

Bedenk ook of dat je bijvoorbeeld gras wilt inzaaien (goedkoper) of dat je grasmatten wilt leggen (sneller klaar). Het niveau van het grondoppervlak moet daar namelijk op aangepast worden. Wij hebben uiteindelijk de afweging gemaakt voor big slabs grasmatten. Vooral ook omdat ik graag opnieuw wilde beginnen met gras zonder onkruid. De overweging om in te zaaien is wel aantrekkelijk natuurlijk, maar onkruid krijgt dan weer dezelfde kans om te groeien als het gras!

7. Het plan van aanpak

Een plan van aanpak is dus heel belangrijk bij je tuinverbouwing! Zoals ik hierboven al aangaf hadden wij geen plan van aanpak. Dom, want doordat we dat niet heel helder hadden hebben we sommige zaken dubbel moeten doen, zoals het frezen bijvoorbeeld. Verder moest in de planning eigenlijk het een al verplaatst zijn om het ander te kunnen doen. Zo gingen bij ons de bomen rondom de vijver weg, maar de grassen die daaronder stonden die wilde ik nog verplanten. Dat moest dus eerst gebeuren om de bomen ook met een bobcat weg te kunnen laten halen. Maar om de grassen te kunnen planten moest eerst de nieuwe plantenbak gemaakt worden.

Het is bij het veranderen van een bestaande tuin dan ook heel belangrijk dat je alle taken opschrijft. Vervolgens ga je de prioriteiten bepalen en hang je er een planning aan. Zeker als er dingen af moeten zijn voordat je aan iets anders kan beginnen. In je plan van aanpak neem je ook op wat je zelf doet en wat je door een ander laat doen.

Tip: denk eraan dat je eerst de beregening doet en daarna het straatwerk laat leggen. Zo kan je de slangen van je beregening al wel doortrekken. Het straatwerk moet natuurlijk gelegd zijn voordat het gras er komt. Anders wordt dit naderhand weer helemaal kapot gereden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *