Tuin

De tuin in: omdat het moet of voor je ontspanning?

Ben jij een liefhebber van tuinieren of heb je er helemaal niets mee? Ik vraag het me nu zo af, omdat ik er niet meer onderuit ga komen. Ik moet de tuin in of ik wil of niet. In ons nieuwe huis bedoel ik dan.

Hebben we eindelijk onze tuin op orde in ons oude huis, gaan we verhuizen. Super tof allemaal, en ik klaag helemaal niet. Ik vraag me alleen een beetje af of dat ik de tuin in zijn geheel wel kan gaan onderhouden. We hebben straks namelijk ruim 2700 m² tuin bij te houden. Dat is niet niks hè!

de tuin in

De tuin in zonder al teveel druk erop

Nu hou ik er wel van om in de tuin te werken, alleen liever niet als er teveel druk op staat. Voor de bezichtigingen ging ik bijvoorbeeld nog als een dolle al het blad uit de tuin halen, en de kanten knippen. Daar heb ik dan zo’n hekel aan als het echt moet gebeuren. Herken je dat?

Nu hebben we al een robot maaier, dus gras maaien hoef ik niet eens te doen, maar de tuin gewoon gezellig in orde houden vind ik soms al zoveel werk. En dan hebben we nu dus een hele strakke tuin. Straks komt daar een parktuin voor in de plaats die héél véél groter is. Mooi, maar de hoeveelheid werk, daar zie ik wel een beetje tegen op.

Liever lui genieten dan tuinieren

Toegegeven, ik hang liever tussen twee bomen in een hangmat in de tuin. Of luier wat in mijn tuinmeubelen met een boekje in plaats van dat ik aan het snoeien, knippen en vegen ben. Lekker loungen, daar gebruik ik de tuin eigenlijk nog het állerliefst voor. Met de bloemetjes bezig zijn, dat vind ik dan wel weer leuk. Potten vullen met bloemen, zo’n hanging basket volproppen en ophangen of kijken hoe het met de moestuin staat. Dat vind ik leuk! Maar kanten knippen, bleghhh.

We hebben dan wel een automatische grasmaaier, maar als je veel opstaande randen hebt… dan kan hij die niet maaien en moet je die allemaal met de hand doen. Dat gaan we dit keer dus beter aanpakken. Zo onderhoudsvriendelijk mogelijk is mijn wens. Qua tuin. Maar wel gezellig. Om er vooral ook lui vanuit mijn kuipstoeltje van te kunnen genieten!

Is twee uurtjes per week genoeg?

Ik heb me hetvolgende voorgenomen. Als ik nu in de fijne seizoenen twee uurtjes per week vrijmaak om in de tuin te werken. Of misschien iedere dag twintig minuutjes ofzo. Zou ik het dan redden om zo’n grote tuin een beetje op orde te houden? En het hoeft echt niet helemaal spik en span te zijn hoor, maar gewoon in orde. Op zo’n manier dat je -als het weekend is- gewoon lekker in de tuin in je stoel kan zitten en een bakkie kan doen. Even genieten en even helemaal niets.

Kijken naar de kids die buitenspelen bijvoorbeeld. Of lekker wegdromen op het eind van de middag met een wijntje in de hand. Of bbq-en met vrienden. Ik zie dat wel zitten. Als ik er de tijd voor vrij kan maken tenminste. En daar zit mijn probleem. Die tijd die heb ik volgens mij wel, maar ik gun mezelf gewoon niet zoveel me-time. Ik vind altijd dat er toch nog iets anders moet gebeuren. Ik moet nog schrijven. Ik moet de was nog doen. Het aanrecht moet schoon. De moestuin nog geschoffeld. En ga zo maar door. En dat is wat me een klein beetje benauwd. Dat ik vergeet te genieten in onze mooie grote tuin.

Hoe doe jij dat? Ben jij een genieter in de tuin, of ben je ook altijd aan het werk?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *