Tuin

Welke verlichting in de tuin gebruiken?

Binnen hebben we al een deel van onze verlichting mooi op orde. Ik heb zelf een lichtplan gemaakt tijdens de verbouwing en daar hebben we alle aanpassingen op ingericht. Het aanleggen van de buitenverlichting is bij ons echter een ander verhaal en daar kom ik vooralsnog niet helemaal uit. We hebben al wel de wandverlichting aan het huis rondom helemaal vervangen en de verlichting onder de overkapping in orde. Maar welke tuinverlichting we in de rest van de tuin zullen aanleggen is nog één groot vraagteken.

welke tuinverlichting kies je? Tips om de juiste tuinverlichting voor jouw tuin te kiezen
Stockfoto van buitenverlichting door Bespaliy

Inhoudsopgave

Welke tuinverlichting zullen we nog aanbrengen?

In principe kunnen we volgens mij best zelf de buitenverlichting aanleggen. Frank is er handig genoeg voor en er ligt al het nodige aan grondkabels in de tuin waar we op voort kunnen borduren. Daarnaast hebben we vorig jaar – toen we bestaande tuin hebben veranderd– in de voortuin wat extra electra gelegd. Twee bomen in de voortuin zijn nu mooi verlicht. We hebben onder beide bomen een grondspot geplaatst waardoor we mooi verlichte bomen hebben in de avond en nacht. Helemaal leuk.

Toch ontbreekt er nog het nodige aan verlichting in onze voor- en achtertuin, maar welke tuinverlichting is dat precies? Ik denk bijvoorbeeld aan grondspots bij onze beukenhagen die voor de dierenwei staan. Het lijkt me erg mooi om die in de avond en nacht verlicht te hebben door een spot. Het probleem hierbij is echter dat er ook een hoop hortensias staan op die plek. In de zomer periode houden die natuurlijk heel veel licht van de grondspots tegen. Misschien is het dus beter om toch voor andere verlichting te kiezen, maar welke dan?

Verder staan er in de border aan de linkerkant van onze tuin vier sokkels die hard aan vervanging toe zijn. Ze zijn om te beginnen niet onze smaak, we zoeken toch wat modernere buitenverlichting. Daarnaast beginnen ze nogal te verweren, niet mooi meer dus. De vraag is nu alleen of dat we die sokkels daar willen laten staan of dat we ze beter naar voren kunnen halen, richting het gazon. Geen idee wat een mooie oplossing is en ik heb ook nog gevonden welke tuinverlichting dan.

We hebben ook nog twee hoge tuinlantaarns staan in de achtertuin. Het licht dat ze geven is wel van belang om de tuin goed genoeg verlicht te hebben. Maar ze zijn spuuglelijk en mogen er wat ons betreft dus ook uit. Omdat we nog niet precies weten hoe we de rest van de tuin gaan aanpakken blijft het echter lastig om hier beslissingen in te maken. Eigenlijk zou het plan van de tuin eerst definitief moeten zijn, maar in de loop van de tijd veranderen onze ideeën steeds. Lekker handig, ik weet het. Financieel gezien is het alleen gewoon niet te doen om alles in één keer naar wens te krijgen, daarvoor is ‘de plak’ te groot. Ook de tuinverlichting moet dus in deelprojecten welke we om de beurt aan kunnen pakken. Net als de rest van de verbouwingen.

Tuinarchitect inhuren voor ideeën over aanleggen buitenverlichting

We zouden natuurlijk een tuinarchitect in kunnen huren om onze tuin ideeën te bespreken. Dan kunnen we meteen een plan voor het aanleggen van de buitenverlichting opstellen. En bespreken welke tuinverlichting het beste past op welke plek. Maar eerlijk is eerlijk… twee jaar geleden hebben we ook al een plan laten maken voor onze tuin en inmiddels hebben we toch andere beslissingen genomen. Zonde van het geld dus. Nu zag ik online dat er ook leveranciers van buitenverlichting zijn die advies geven over het aanleggen hiervan, zoals bijvoorbeeld Nostalux. Heeft iemand van jullie daar al ervaring mee toevallig?

Het zou fijn zijn als een expert mee kan kijken naar de mogelijkheden om daarna zelf de verlichting aan te leggen. Met de juiste materialen zoals een YMVKas-kabel en een gietmof om de kabels te verbinden of af te takken komt Frank al een heel eind. Toegegeven, hij verknalt wel eens een gietmof doordat hij de schroeven niet vast genoeg draait en de giethars er toch uit sijpelt. Maar het vervangen van een gietmof is altijd nog goedkoper dan de buitenverlichting laten aanleggen door een electriciën 😉 .

Tuinverlichting; de soorten die onmisbaar zijn

In ieder geval moeten we voor een volledig plan alle soorten verlichting meenemen. Voor ons is onderstaande tuinverlichting belangrijk bij het maken van de keuzes welke wel en welke niet.

Grondspots

Zoals besproken zou ik die graag willen bij de beukenhagen. Grondspots zijn super mooi om bomen uit te lichten, dat hebben we inmiddels wel gezien in de voortuin.

Wandlampen in de tuin

Wij hebben inmiddels al wandlampen aan de muren van ons huis en onder de overkapping. Voor ons is dat voldoende. In veel tuinen is het mooi om ook wandlampjes aan de schutting te hangen. Wij hebben geen schutting dus voor ons is dat niet van belang.

Inbouw grondspots of lampjes op sokkel

Om onze oprit goed te verlichten en ook het tuinpad mooi van licht te voorzien willen we uiteindelijk nog inbouw grondspots of sokkels langs de oprit. Persoonlijk denk ik dat inbouw grondspots voor ons het makkelijkste zijn. Zo kan de grasmaaier gewoon zijn ding doen en lopen we ook niet de kans dat we bij het achteruit steken met de auto per ongeluk een lamp omver rijden.

Lampionnen naast de ‘standaard’ tuinverlichting

Wij hebben op verschillende plekken lampionnen hangen als sfeerverlichting. Een hele mooie oplossing, zeker als je nog niet weet welke tuinverlichting je nog meer wilt aanbrengen. Lampionnen op solar zijn op deze manier eenvoudig aan te brengen en ook weer weg te halen als je wilt. Tip: een super duurzame en jarenlang bruikbare lampion is de Barlooon lampion.

Hebben jullie een lichtplan voor de tuinverlichting gemaakt (of laten maken)?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *